Radnice obhajuje své kroky protikorupční strategií. Nikdo ji neviděl

11. 12. 2012

Krátce po posledních komunálních volbách zveřejnila nová koalice občanských a sociálních demokratů na Praze 10 programové prohlášení. Transparentnost každého kroku má podle něj zajistit nová protikorupční strategie. Ta má vycházet z podobného dokumentu pražského magistrátu, doporučení ministerstva vnitra a skupiny GRECO (Group of States against corruption). Její znění ale není na webových stránkách radnice ani po dvou letech trvání koalice k dohledání.

„Protikorupční strategie existuje. Byla schválena a na její přípravě i hlasování se podílela Rada města i všichni zastupitelé,“ tvrdí Jan Charvát, mluvčí Prahy 10. O její existenci ale patrně neví ani radniční úředníci. Jinak si nelze vysvětlit písemnou odpověď na dotazy občanského sdružení Zaostřeno na Desítku, která je datována 7. listopadu 2012 a kde ředitel Majetkoprávního odboru hovoří o „připravované Protikorupční strategii.“ Od té doby se konalo jediné zasedání zastupitelstva, a to v pondělí 10. prosince. Oslovení zastupitelé si ale nevzpomínají, že by na něm o tomto bodu hlasovali. „V posledních třech měsících se na zastupitelstvu nic takového neprobíralo,“ tvrdí nezařazený zastupitel Martin Uhlíř. Na žádné podobné hlasování si nevzpomíná ani Michal Narovec, předseda Klubu zastupitelů TOP 09 nebo Radek Lojda, který za TOP 09 zasedá v radniční  Komisi pro transparentní veřejnou správu a protikorupční opatření.

„Nepodíleli se na ní všichni zastupitelé, ale byla schválena Radou na základě doporučení Komise pro transparentní veřejnou správu a protikorupční opatření,“ uvedl na opakovaný dotaz Charvát, který zároveň doložil její návrh, který Rada schvalovala už 5. října 2011.

Podle textu návrhu měl být dokument po radě předložen zastupitelstvu a po schválení představen na tiskové konferenci. „veřejnost bude mít možnost si text dokumentu přečíst nebo celý dokument stáhnout na stránkách Prahy 10,“ píše se v textu. Nic z toho se ani po roce a čtvrt nestalo. „V současné době se schválená strategie finalizuje na takzvanou QI normu, která bude i závazná pro všechny úředníky Městské části. Předpokládáme, že poté bude umístěn i na web městské části a bude s ním podrobně seznámena i veřejnost a naplněn tak bude další bod programového prohlášení Rady MČ Praha 10 pro volební období,“ dodává k tomu Charvát.

Strategie posvěcuje i rámcové smlouvy

A tak, přestože velká radniční koalice už zahájila druhou polovinu volebního období, protikorupční strategie zůstává neznámým dokumentem. To ale radním nebrání v tom, aby se na její zásady v případě potřeby odkazovali. Když se radnice nedávno rozhodla „přiklepnout“ čtveřici stavebních firem 1,6 miliardy korun jednoduše tak, že s nimi uzavřela rámcovou smlouvu a už nevyhlásila výběrové řízení, stačilo odvolání na ni.

 Používání rámcových smluv je přitom sporné a podle všeho korupci spíše napomáhají. K jejímu uzavření totiž stačí, aby radnice oslovila jen několik firem, které předem „zastropují“ ceny jednotlivých prací. Nižší cena pak rozhodne až ve druhém kole, kdy mezi sebou firmy soutěží. „Protikorupčnost“ onoho postupu má spočívat v tom, že se zakázky nedělí na další.  Lichý je ale  argument, že stejně jedná magistrát hlavního města Prahy, který na základě protikorupční strategie vypisuje rámcové smlouvy. Ten je totiž vypisuje jen na právní služby, kde to má svou logiku a nikoliv na stavební práce, kde je každá zakázka jedinečná a stanovit předem paušálně cenu nelze.

Svérázná „protikorupční“ interpretace takového postupu by byla úsměvná, kdyby nešlo o miliardy. Pokud by Praha 10 měla veřejnou protikorupční strategii, musela by ji na základě doporučení Ministerstva vnitra a skupiny GRECO auditovat nezávislá organizace. A to je zřejmě také důvod, proč se na radnici s jejím kompletováním tak otálí.

http://zpravy.e15.cz/domaci/politika/radnice-obhajuje-sve-kroky-protikorupcni-strategii-nikdo-ji-nevidel-939565

Pavla Kreuzigerová, EURO
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme