Praha 10 pokračuje v prodejích bytových domů

12. 8. 2012

Praha – Praha 10 pokračuje v prodejích takzvaných viladomů, tedy domů se šesti a méně byty. Dosud prodala čtyři neobydlené domy, za které utržila přes 45,6 milionu korun. Další čtyři domy bude v příštím týdnu nabízet v elektronické aukci. Podmínky prodeje těchto domů už dříve kritizovali někteří nájemníci.

 

"

 

Radnice dosud do výběrového řízení zařadila šest domů, o dva z nich nikdo neprojevil zájem a budou draženy znovu. V příštím týdnu by se podle mluvčího Prahy 10 Jana Charváta měly konat aukce čtyř domů v ulicích Nupacká, Tismická, Pod Strašnickou vinicí a Záběhlická.

 

Další asi desítka domů se do aukce připravuje. V těchto domech podle Charváta nájemníci v současnosti obývají jen deset bytů. Nájemníci se mohou o prodej ucházet, pokud založí družstvo tvořené všemi nájemci a přihlásí se do výběrového řízení. Pokud je v domě jen jeden nájemce, družstvo zakládat nemusí. Nájemci se nemusí účastnit elektronické aukce.

 

„Dorovnají cenovou nabídku vítězného uchazeče předloženou v rámci elektronické aukce. V případě, že se elektronické aukce nikdo nezúčastní, bude jim nabídnut prodej domu za cenu stanovenou znaleckým posudkem," napsal Charvát.

 

Odprodej viladomů, které se nacházejí v lukrativních částech Prahy například na pomezí Vinohrad a Vršovic nebo ve Strašnicích, vedení městské části odsouhlasilo již v červnu loňského roku. Radnice tak chce podle dřívějších odhadů získat asi 460 milionů korun, které investuje například do opravy malešického penzionu, kde mají vzniknout malometrážní byty.

 

To ale kritizuje opozice. Podle zastupitele Jana Šnajdra (TOP 09) je přestavba penzionu příliš nákladná a za stejnou cenu by si mohla radnice nechat postavit nový bytový dům.

 

Proti prodejům viladomů už dříve vystupovali někteří nájemníci a lidé ze sdružení Spravedlivé bydlení v Praze 10. Obávali se, že nebudou moci konkurovat nabídkám developerů, kteří se do aukce přihlásí. Vadilo jim také, že nemají stejné podmínky jako nájemníci, kteří mohli v minulých letech získat byt v privatizaci. Radnice tvrdí, že nájemníkům nabídla výměnu za jiné volné byty, které si pak mohli koupit za privatizační ceny. Tuto možnost využila asi polovina rodin."

denik.cz
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme