"New deal" podle Milana Richtera – Městská část Praha 10 jako akciová společnost

Pláč a nářek obyvatelů Prahy 10 nezastavil choutky zastupitelů na viladomy. V dražbě nemají stávající nájemnící šanci získat byty, kde dlouhá léta žijí.

10. 7. 2011

Praha 10 prodá viladomy, získat tak chce 460 milionůZpravodajství ČTK | 29.6.2011 | 16:52 | rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: cap

Praha 29. června (ČTK) - Praha 10 prodá ve veřejné soutěži 44 takzvaných viladomů, tedy domů s šesti a méně byty. O podmínkách prodeje dnes rozhodlo zastupitelstvo městské části. Městská část chce z prodeje získat 460 milionů korun, které investuje do výstavby malometrážních bytů. Usnesení vyvolalo prudký nesouhlas nájemníků. Nelíbí se jim, že dostanou možnost pouze dorovnat nejvyšší nabídku z aukce. Obávají se, že domy koupí spekulanti. Nájemníci po radnici chtěli, aby si mohli byty odkoupit za výhodnější ceny.

Jednání provázela vzrušená atmosféra. Na zasedání přišlo několik desítek lidí, kteří dávali hlasitě najevo svůj nesouhlas se záměrem radnice. Konečné rozhodnutí zastupitelů některé z nájemníků dovedlo k slzám.

Podle místostarosty Bohumila Zoufalíka (ODS) byly základní podmínky prodeje těchto domů schváleny před dvěma lety. "Měníme tak strukturu bytového fondu městské části," řekl ČTK. Radnice podle něj má nedostatek malometrážních bytů, které by mohla poskytnout například seniorům, kteří v současné době bydlí ve velkých bytech a kvůli deregulaci mají problémy s placením nájmu. Potřebné peníze na jejich stavbu chce získat právě prodejem viladomů.

Občanské sdružení Spravedlivé bydlení na Praze 10 připravilo návrh vlastních podmínek prodeje, podle kterých by nájemníci měli možnost byty odkoupit oproti znaleckému posudku s dvacetiprocentní slevou. Splácet by je pak mohli pět až 15 let. Podle Zoufalíka by takto městská část získala asi 360 milionů korun, tedy o 100 milionů méně než při dražbě.

Nájemníky na zastupitelstvo přišel podpořit senátor Jaromír Štětina. Zastupitele požádal, aby bod stáhli a celou problematiku znovu projednali. "Rád bych upozornil na to, že představitelé městské části a zastupitelstvo není akciová společnost, které má zájem na zisku, ale má chránit své občany," poznamenal. Projednávání bodu předčasně opustil. "To, co pánové předvádíte, je arogance moci," řekl před odchodem.

Nájemníci se bránili, že někteří z nich v domech bydlí již několik generací. Obávají se, že se z domů budou muset vystěhovat. "Slušně se živící občan nemá na to, aby dorovnával nabídky ruských developerů," řekla Vladimíra Brichtová - Zahradníková.

Podle starosty Milana Richtera (ODS) mohou nájemníci v bytech zůstat nebo se mohou přestěhovat do jiného bytu, který jim radnice nabídne. Dodal, že získané peníze městská část investuje do přebudování penzionu Malešice, ve kterém je v současné době ubytovna pro zahraniční dělníky. Vzniknout v něm má 180 bytů.

ČTK