Lidé se mohou vyjádřit k zástavbě proluky

5. 2. 2013

Desítky lidí, kteří se přišli poslechnout argumentaci vedení Prahy 10 pro prodej proluky mezi Moskevskou a Krymskou ulicí, se nevešly do sálu. Několikahodinové jednání absolvovaly na chodbě.

            Podle starosty Milana Richtera (ODS) z hygienických, požárních a dalších důvodů nebylo možné, aby byli všichni v sále. Vedení radnice ale částečně vyšlo vstříc požadavkům veřejnosti. Prodej developerské firmě Magnolia Investice nebyl odložen, jak chtělo sdružení Start Vršovice, upravilo se však znění kupní smlouvy. Občané dostali čas pro předložení připomínek k nové zástavbě a investor se musí zavázat, že po dobu 10 let nepodnikne nic pro odstranění Polívkova domu. Hrozila by mu za to sankce 40 miliónů korun.

            Několik pozemků v proluce Praha 10 prodávala i se secesním domem s adresou Moskevská 77, postaveným podle návrhu Osvalda Polívky. „Dům významného českého architekta si zaslouží, aby jeho ochrana byla řešena v kupní smlouvě,“ navrhovala Pavlína Hájková (TOP 09).

            Sdružení Start Vršovice žádalo, aby kupní smlouva obsahovala regulativy nové výstavby dvou bytových domů na sousedních parcelách. „Dům nebyl vybydlený do roku 2012, žili tam lidé. Byli vystěhováni, aby se dalo prodávat podle vyhlášky o domech s šesti a méně byty. Není v dezolátním stavu,“ argumentovala Kateřina McCreary.

            Starosta Richter i Ivan Vinš (oba ODS) prodej hájili, podle nich se Polívkův dům nepodařilo prodat ve třech předchozích soutěžích. „Neprodáváme žádnou proluku, prodáváme 1169 metrů rozbitých do 7 různých celků, to znamená, není to jedna plocha,“ řekl Richter s tím, že u pozemků radnice dosáhla ceny 14 tisíc za metr čtvereční.

            „Máme je prodávat lacino? Připadá mi to úplně nesmyslné,“ dodal starosta, podle něhož si Praha 10 ponechala dva pozemky, aby se mohla vyjadřovat v územním řízení k nové výstavbě.

Právo Petr Janiš
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme