11. 4. 2013

Smlouvy? Transparentní!

Bylo vypsáno transparentní a otevřené výběrové řízení. Zadávací podmínky byly zveřejněny na webu, stejně jako veškerá komunikace se soutěžiteli. Dodnes jsou dostupné zde.

Postup výběrového řízení prověřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, a to s kladným výsledkem. O zakázku se ucházely tři největší české banky. V lednu 2012 byla s Českou spořitelnou, která zvítězila, uzavřena smlouva.

Jak je to s důchody?

Nikdy nebylo přijato žádné rozhodnutí, které by dosavadní způsob doručování důchodů penzistům změnilo.

Proč ostatní tvrdí že ano? Protože se mýlí, ve smlouvě s Českou spořitelnou sice existuje hypotetická možnost výplaty důchodů sKartami, ale pouze jako hudba budoucnosti. Pro takový krok by totiž Parlament musel přijmout zvláštní zákony, k čemuž se nechystá a nikdy nechystal. 

Co je pro klienta dobrovolné a co povinné?

Využívání sKarty je od počátku dobrovolné!

Kdo tvrdí opak, neříká pravdu. V případě, že sKartu klient nemíní využívat k placení, může si vybrat, zda si chce nechat peníze převádět na svůj běžný účet, vybrat je hotovosti nebo si je nechat poslat poštovní poukázkou.

Ano, změna systému klade na klienty nároky v podobě dvou návštěv úřadu, ale stovky milionů by za to stát mohly. Ten, kdo se rozhodne využívat sKartu jako bankovní kartu, navíc ušetří na poplatcích za účet i za výběr z bankomatu, zřízení karty atd.

Pokud nechce, nemusí klient vůbec sKartu využívat k placení. To neplatí pouze pro dávky na živobytí u klientů, u kterých existuje podezření ze zneužívání dávek.

Zabrání sKarta zneužívání dávek?

sKarty pomohou při kontrole zneužívání dávek. Už nyní je možné omezit provozy, kde může být kartou placeno, a to u vybraných klientů u příspěvku na živobytí. Tento příspěvek, který má sloužit k financování základních životních potřeb, jako je nákup potravin nebo hygienického zboží, není totiž možné čerpat například v hernách, restauracích atd.

Do budoucna by mohlo být možné skrz sKarty určovat přímo typ zboží, které nelze platit sKartou (například alkohol a cigarety).

Osobní data jsou stoprocentně chráněna!

Česká pošta dvacet let vyplácela nepojistné dávky bez zvláštního zákona, osobní data zde byla chráněna zákonem o České poště. Česká spořitelna navazuje na stejný princip a osobní data jsou chráněna bankovním tajemstvím.

Není pravda, že by stát dával osobní data v plen bance. Stejně jako banka nesmí použít naše informace o pohybech na našich účtech, nesmí využít ani data, která získá v souvislosti s placením dávek. Úřad na ochranu osobních údajů požaduje změnu zákona, TOP 09 takovou změnu zákona podporuje a také ji navrhla.

Jak se zvýší komfort uživatelů?

sKarta zvyšuje komfort klientů. Nemusí už totiž vyčkávat ve frontách na úřadech, když chtějí například změnit účet, kam jim jsou dávky posílány. Namísto několikatýdenní byrokratické procedury stačí, když zadají číslo v bankomatu.

Vše se dík kartám v budoucnu na úřadech zrychlí, budou totiž součástí moderních vyvolávacích systémů.

sKarta navíc nevyžaduje, aby měl klient účet u České spořitelny, nemusí si žádný běžný účet zřizovat. Spořitelna pro něj pouze bezplatně vede účet technický, odkud mohou být peníze po zadání jednoduchého příkazu každoměsíčně zasílány na jakýkoli účet jiný. Toto přeposlání je pro klienty zdarma.

A pokud klient preferuje složenky, i ty mu mohou domů, stejně jako dříve, docházet. Těm, pro které by bylo užívání sKarty objektivně problematické, a těm, kteří jsou v hmotné nouzi, jsou navíc složenky automaticky zasílány domů i nadále. Na účet státu.

Dojde tedy k úspoře, nebo ne?

Skarty spoří veřejné peníze už dnes. Za zadání, vypsání a odeslání každé složenky na každou dávku, kterou stát poskytl, vydával náš rozpočet čtvrt milionu ročně. To není málo!

Rozesílání přes sKarty je ale dík přísné smlouvě s Českou spořitelnou zdarma, z rozpočtu na něj tedy nejde ani koruna. Tím stát ušetří 200 milionů ročně, i přestože  zaplatí rozesílání dávek lidem v hmotné nouzi složenkou.

Jistě, nyní jsou se zaváděním karet spojeny nějaké náklady. Něco stojí lidé, kteří se výdeji karet věnují, což představuje asi 7,2 milionu korun měsíčně. Postupně ale tyto náklady odpadnou.

TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme