Opoziční audit ministra vnitra

13. 3. 2015

Tápající policejní ministr

OPOZIČNÍ AUDIT AGENDY MINISTRA VNITRA

Více peněz nezajistí bezpečnost občanů

  • Stále větší počet policistů. Ten má být všelékem ministra na zvýšení vnitřní bezpečnosti státu. Přitom nedávné tragické události v Uherském Brodě ukázaly, že by se důraz neměl klást na kvantitu, ale především na kvalitu výcviku, výzbroje a výstroje policistů.

Veřejná správa pro občany? Ne, pokud máme špatný služební zákon

  • Kvalitní veřejná správa je zásadním předpokladem pro spokojenost občanů s fungováním státu. Pozitivní změnu ale nemůže přinést špatný služební zákon. Evropská unie po nás požadovala kvalitní legislativu, která bude řešit základní problémy, namísto toho však máme zákon, který nic neřeší. Na úřednických postech ukotvuje ty, kteří byli do svých funkcí politicky dosazeni.

Budoucnost České pošty stále nejasná

  • Ačkoliv ministr vnitra slíbil, že zachová pobočky České pošty i v malých obcích, podle Českého telekomunikačního úřadu se má v dalších letech zrušit cca 1 500 poboček. V roce 2020 tak zbude pouhých 691 poboček a zbývající se mají proměnit na franšízy. Ovšem ani dnes není jasné za jakých podmínek a ministr v problematice stále tápe.

Migrační politika není moje věc

  • Rozsáhlá imigrační krize se nás týká a je zřejmé, že bude mít dříve či později dopady i na Českou republiku. Přesto se ministr vnitra tomuto problému vůbec nevěnoval a ignoroval navíc i klíčové summity evropských ministrů vnitra. Zcela vynechal tři klíčové summity a jeho nezájem o téma ohrožuje obhajobu zásadních českých zájmů na evropské úrovni.

eGovernment - zapomeňte

  • Na tzv. eGovernment - efektivní a moderní cestu komunikace mezi státem a občanem, kterou všechny vyspělé státy zavádějí, vláda nejprve v koaliční smlouvě zcela zapomněla. Pak ji dopsala do vládního prohlášení v pouhé jediné větě. A teprve po roce se vrátila k tomu, co sama zrušila - Radu vlády pro informační společnost. Dosud však nemá strategii k dlouhodobému financování klíčových projektů a médii navíc prostupují zprávy o mocenském souboji mezi ministrem vnitra a financí. Výrazně se zpomalila elektronizace formulářů a v některých případech se stát vrací až k papíru a tužce (např. daň z příjmů fyzických osob pro účastníky 2. pilíře).
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme