Bariéry na cestě k digitalizaci

19. 10. 2017

Role digitalizace v řízení moderního státu v posledním desetiletí výrazně narostla v rámci celé Evropské unie. V České republice v posledních osmi letech naopak došlo ke zpomalení vývoje e-governmentu a v mezinárodním srovnání se propadáme díky malé nabídce a nízkému užívání digitálních služeb. K posunu nedošlo ani v období ekonomické konjunktury v uplynulých třech letech. Chybí nejen zásadní investice do služeb pro občany, ale také legislativní návrhy, které rámec e-governmentu nastavují. Nejasný směr digitalizace ilustruje i příběh dosud neúspěšného čerpání evropské dotace na vysokorychlostní internet, kterou paradoxně nikdo nechce.

Tento text popisuje stav a příčiny situace tohoto stavu v České republice. Zabývá se tím, jak a zda je možné některé z příčin odstranit, aby došlo k opětovnému nastartování vývoje e-governmentu, a to nejen z hlediska architektury služeb. Představuje základní principy, bez kterých není možné očekávat žádnou významnou změnu. Nechybí vliv digitalizace na ekonomiku nebo přesah této oblasti do kapitoly vzdělávání, kde dochází ke vzájemným interakcím. V závěru otvírá pohled na globální vliv digitalizace na společnost.

Závěrečná doporučení

  • Dokončení digitální identifikace a připravit jednotné rozhraní a logiku služeb v mobilní podobě a s co nejširším využitím pro občany.
  • Navrhnout taková opatření, která upřednostní princip servisu pro občany před úředníky.
  • Efektivně tyto nové služby nabídnout veřejnosti.
  • Trvat na principu konkurence v oblasti státních informačních a komunikačních technologií.
  • Podporovat otevřená data, měla by být volně k dispozici i pro komerční využití.
  • Uvolnit zdanění práce, což pomůže udržet a získat více IT expertů.

Celý text si můžete stáhnout v PDF formátu níže.

Jaroslav Poláček
předseda expertní komise pro informační a komunikační technologie

Přílohy
PDF Bariéry na cestě k digitalizaci.pdf (2 MB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme