Evropská komise chystá v imigrační politice velké změny

14. 5. 2015

Evropská komise představila podstatné záměry v imigrační politice. Podívejte se na postoj TOP 09 k těm nejzásadnějším otázkám.

1) Otázka: EK plánuje ztrojnásobit rozpočet operacím Triton a Poseidon (připojené operace k Frontexu), což např. zvětší plochu, na které budou moci ve středozemí působit. Souhlasíte s navýšením rozpočtu na záchranu uprchlíků na moři?

Odpověď: Samozřejmě ano. Dokonce si myslíme, že by se Česká republika do těchto akcí měla více zapojit, ať už finančně či jinak. 
 
2) Otázka: EK plánuje v rámci společné obranné a bezpečnostní politiky vyhledávat a potápět lodě pašeráků lidí, souhlasíte s tím?

Odpověď: Ano, proti pašerákům lidí je třeba zasáhnout tvrdě. Kšeftují s osudy a životy lidí. Bezohledně.
 
3) Otázka: Jak se stavíte k navrhovaným kvótám, tedy přesunu 2,98 % imigrantů, kteří již jsou na území EU do ČR a každoročně 2,63 % (cca 525 osob z 20 000) do Evropě nově příchozích?

Odpověď: Nesouhlasíme se zavedením povinných kvót pro jednotlivé státy. Solidární mechanismus by si měli dohodnout představitelé zemí bez toho, aniž by to zahrnovalo unií určený předpis, kolik kdo přijme uprchlíků. Každý stát by si měl sám určit kolik uprchlíků je schopen přijmout. 
 
4) Otázka: Jak si tedy myslíte, že by měla ČR pomoci Itálii a ostatním zemím, které trpí náporem imigrantů?

Odpověď: ČR by měla přijmout počet uprchlíků, které je schopna zabezpečit a o které je schopna se postarat a pro které má kapacity. Všichni samozřejmě ale musí projít důkladnou bezpečnostní prověrkou. 

Štítky
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme