Zvýšení sazby DPH není hlavním důvodem nižšího výběru daně

8. 8. 2012

Co tvrdí někteří kritici:

Tomáš Prouza (ekonom, bývalý náměstek ministra financí): "Skutečnost, že zvyšování daní nad určitou hranici způsobuje pokles celkového výběru, je obsahem každé základní učebnice ekonomie – a každému je jasné, že české daně jsou vysoké už dost. Mimochodem proto přece měly vládní strany ve volebních programech velmi jasné závazky daně nezvyšovat, naopak pokud možno usilovat o snížení daňové zátěže – a rozpočtově odpovědně škrtat zbytečné výdaje a tlačit na větší efektivnost státní správy. Jenže škrtat výdaje, ze kterých mohoumít politici a jejich přátelé prospěch, je přece chyba, že? Takže jsme zpět u zvyšování daní – a hlavně u neschopnosti opustit myšlenku, která se ukazuje jako nesprávná. Jak jinak pochopit rozhodnutí, že se sazby DPH v roce 2013 opět zvýší, když letošní zvýšení žádné dodatečné příjmy nepřineslo? Možná to má být ukázka rozpočtové odpovědnosti vlády – ale pochybuji, že voliči znovu skočí na trik s pohádkami o tom, že nechceme být další Řecko."

Zdroj: Lidové noviny, 7. 8. 2012, Rubrika: Názory, str. 9, článek: Co na to volič(ova peněženka)?

A jak to je ve skutečnosti:

Jakub Haas (zástupce tiskového mluvčí MF): "Zcela nepravdivým tvrzením je věta „letošní zvýšení žádné dodatečné příjmy nepřineslo“. Pan Prouza jistě ví, že výnos daní je ovlivňován mnoha faktory a jen těžko lze tvrdit, že jediným z nich je změna snížené sazby. Z analýzy dostupných čísel za první čtvrtletí vyplývá, že dochází k růstu výběru DPH u položek ve snížené sazbě zhruba v očekávané výši, ale velmi výrazně (více než desetinásobně více) klesá u položek v nezměněné základní sazbě. Ta je mimochodem v sousedních státech v podstatě stejná, takže neznamená pobídku pro přeshraniční nákupy.

Kvůli poklesu důvěry ekonomických subjektů klesají spotřební výdaje a na DPH se nevybírá tolik, kolik se očekávalo na základě původní optimističtější prognózy růstu ekonomiky. Předběžně lze tedy říci, že veřejné rozpočty získají za rok 2012 ze zvýšení snížené sazby původně očekávaných zhruba 21 miliard korun navíc, protože výdaje na položky v základní sazbě zatím zhruba stagnují, ale současně se výnos DPH sníží také o zhruba 20 miliard korun, protože výdaje na položky v základní sazbě se sníží odhadem o 100 miliard. Toto snížení výnosu tak není způsobeno primárně zvýšenímsnížené sazby DPH, ale jinými faktory. Bez změny sazby DPH by se tak za stejného ekonomického vývoje inkaso snížilo o zhruba 20 miliard korun."

Zdroj: Lidové noviny, 8. 8. 2012, Rubrika: Horizont, str. 10, článek: Kládu v oku svém neuzřel. Celý článek také zde.

Štítky
Osobnosti: Jakub Haas
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme