Zákon o prokazování původu majetku. Proč si myslíme, že je špatný?

1. 7. 2015

Měl bojovat proti daňovým podvodům. Místo toho vládou navrhovaný zákon o prokazování původu majetku platí tam, kde by vůbec neměl a neřeší to, co by měl. Vláda chce občany tímto zákonem donutit dělat věci, na které stát nemá právo. Přečtěte si našich 9 důvodů, proč je tento návrh neústavní.

1) Občan musí prokázat svou nevinu

Dnes vám musí orgány veřejné moci (stát) prokázat to, z čeho jste obviněn. Pokud bude zákon schválen, obviní vás stát z čehokoliv a právě vy budete muset prokázat, že to není pravda. Zákon tak přenáší důkazní břemeno ze státu na daňový subjekt.

2) Kdo nedokáže nevinu, bude potrestán

Pokud neprokážete svou nevinu, pak vás podle tohoto zákona stát také potrestá. To je podle nás protiústavní.

3) Stát vás potrestá dvakrát, i když nemůže

Nikdo nesmí být potrestán dvakrát za stejnou věc. Předložený zákon ale tuto zásadu porušuje. Doměřuje totiž penále a obviněný bude i trestně stíhán. Zákon je proto protiústavní.

4) Stát rezignuje na svou kontrolní činnost

Stát má kontrolovat plnění daňových povinností. Pokud bude zákon schválen, tak na tuto svou povinnost rezignuje. Myslíme si, že pokud stát selhal nebo nedělá svou práci efektivně, nesmí za to trestat daňové poplatníky. Nemůžete být potrestán za lenost nebo neschopnost státních úředníků.

5) Zákon vás nutí vypovídat, i když nechcete

Nikdo nesmí být nucen uvádět skutečnosti, které by mohly vést k postihu jeho osoby nebo jeho blízkých. Návrh zákona vám ale neumožňuje, aby se zdrželi výpovědi, obchází ji totiž přenesením důkazního břemene (body 1 a 2). To je také protiústavní.

6) Zákon platí i tam, kde by neměl

Zákon je retroaktivní a vztahuje se i na dobu před tím, než začne platit. To odporuje právním zásadám, a proto je zákon protiústavní.

7) Zákon vůbec neplatí tam, kde by měl

Předložený zákon vůbec neřeší cenné papíry na majitele. Ti, kteří se daňových úniků dopouštějí, si mohou vytvořit akciovou společnost a ve svých podvodech dále pokračovat.

8) Zákon neřeší ani to, co by měl

Zákon vůbec neřeší tzv. institut vydržení, tedy pokud máte v držení nějakou věc, pak se po určité době a za určitých podmínek stáváte jejím vlastníkem. Není vůbec jasné, jak byste tento majetek státu podle tohoto zákona přiznali.

9) Podle zákona archivovat nemusíte, prokazovat ale ano

Dnes existuje povinnost archivovat dokumenty 3 roky, některé až 5 let. Stát ale tímto novým návrhem zákona požaduje, abyste prokázali původ majetku 10 let nazpět. Přesto, že žádný právní předpis neukládá povinnost uchovávat takto dlouho dokumenty, které prokazují nabytí majetku.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme