Více pravomocí porodním asistentkám. Ano či ne?

27. 2. 2012

Co říká ČSSD:

S porodními asistentkami míříme do středověku

Milan Štěch: (předseda Senátu PČR): "V hlavách ministrů za TOP 09 se po útoku na porodné, nápadu na zrušení valorizace důchodů a snahy zlikvidovat státní příspěvky pro seniory, kteří mají v pěstounské péči svá vnoučata, zrodil další účinný nástroj na podporu rodiny: razantní omezení lékařské péče o těhotné matky. Bez jakékoliv konzultace s odbornou veřejností chtějí pánové z ministerstva zdravotnictví přenechat větší část těchto úkolů porodním asistentkám - lékař je tady podle nich zbytečný a hlavně drahý."

Zdroj:  aktualne.centrum.blog.cz, 24. 2. 2012, autor: Milan Štěch

Alena Gajdůšková: (místopředsedkyně Senátu PČR): "Zrušení péče o těhotné ženy v gynekologických ordinacích, kde je každá budoucí maminka pod pravidelným dohledem lékařů, je krokem někam do středověku."

Zdroj:  parlamentnilisty.cz, 25. 2. 2012, autor: Alena Gajdůšková

A jak je to ve skutečnosti:

V Evropě běžné. Změna, kterou nakonec přivítají i lékaři

Respekt: "Jasno má ministr také v tom, že na péči o matku v šestinedělí jsou asistentky úplně ideální. Podle ministrova stranického kolegy, poslance a gynekologa Aleše Roztočila by tuhle změnu uvítali také lékaři. Nemocnice mají být totiž placené podle diagnózy, tedy jednotnou částkou za porod. Dnes se peníze odvíjejí od počtu dní, jež pacient v nemocnici stráví. Pro nemocnici je proto výhodné držet matku na lůžku co nejdéle. Do budoucna se naopak vyplatí poslat ji domů co nejdřív. Jenže pak bude třeba, aby za matkou někdo zašel. ' Na to lékař nemá čas a neumím si ani představit, že by matce radil, jak rozběhnout kojení,' uzavírá Roztočil. "

Zdroj: Respekt, 27. 2. 2012, Rubrika: Politika, str. 24,autor: Hana Čápová

Lidové noviny: "V řadě vyspělých zemí leží preventivní péče o těhotné na porodních asistentkách a nic nenasvědčuje tomu, že by měly ženy v těchto státech při těhotenství a porodu významně víc závažných komplikací"

Zdroj: Lidové noviny, 24. 2. 2012, Rubrika: Názory, str. 12 ,a také v   medical tribune.cz, 2. 1. 2012, autor: Adéla Čabanová

respekt.cz: "Český stát kriminalizuje porodní asistentky, vyhrožuje jim pokutami za pomoc při porodu mimo porodnici, ruší malé vlídnější porodnice, nemůžete si vybrat svého vlastního porodníka nebo asistentku, kteří vás budou doprovázet při porodu a mnozí čeští porodníci i asistentky se chovají stále jako za komunismu."

Zdroj:  blog.respekt.cz, 20. 2. 2012, autor: Ctirad Oráč

Štítky
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme