Spotřebu českých domácností zvýšení DPH nesníží

18. 7. 2012

Co tvrdí opozice:

Michal Babák (VV): Vláda má vysoké ambice, že zvýšením DPH získá cca 18 miliard korun. Zhodnotíme-li poslední analýzy Ministerstva financí k výběru daní za období tohoto roku, tedy roku 2012, je zcela nereálné očekávat, že by tato částka byla vybrána. Jestliže Ministerstvo financí nebylo schopno vybrat daně v roce 2011, jen velmi obtížně se chce věřit, že s vyšší sazbou se to podaří, což jednoznačně poukazuje na fakt, že zvýšení DPH státní pokladnu nenaplní, ale naopak ekonomiku uškrtí. Optimální a dlouhodobé řešení vidíme v ponechání současných dvou sazeb DPH, tedy ve snížené 14 %, ve zvýšené 20 %, neexperimentovat, neprovádět stále změny a výkyvy, zkrátka zajistit předvídatelnost ekonomických pravidel. Je naprosto nezbytné, aby český daňový systém byl dlouhodobě stabilní. Nelze donekonečna reagovat na každý malý výkyv ekonomiky rozsáhlým daňovým balíkem.

A jak to je ve skutečnosti:

Miroslav Kalousek (ministr financí): Co je poslední věc, která je mimořádně zajímavá a má samozřejmě výrazný dopad na spotřebu domácností, je, že zatímco roste tempo růstu výběru daně ze závislé činnosti, tam jsme asi na 103 % indexu, rostou platy, tak docela výrazně rostou bankovní úspory. Rostou bankovní úspory a klesá spotřeba. To je zřejmé. Jinými slovy, dalo by se říct, že občané se chovají tak, jak vláda usilovně říká, že je potřeba odpovědně se chovat, odkládat si část své spotřeby na horší časy, tedy na stáří, což tedy pro vládu sice je pozitivní zpráva, že její politika rozpočtové odpovědnosti, kterou adresuje i vůči občanům, má u veřejnosti úspěch, ale má to pro ni tu nevýhodu, že aktuální spotřeba, a tím i DPH, je o něco nižší.

 

Zdroj: Projednávání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém  určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 370/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony /sněmovní tisk 694/ - druhé čtení.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme