Postižení šli hromadně pro příspěvky, úředníci nápor zvládli

4. 1. 2012

Co říká Zdeněk Škromach (ČSSD):

Drábkův chaos na úřadech je pro zdravotně postižené nedůstojný

"V minulosti byl tento příspěvek roční a bylo možné o něj požádat kdykoliv v průběhu roku. Změna v tomto roce znamená, že všichni žadatelé musí podat žádosti v lednu, jinak by jim příspěvek za předchozí měsíce zanikl. V souběhu zavádění dalších opatření v oblasti zaměstnanosti dojde k velkému náporu na úřady práce v měsíci lednu. A vzhledem k nepřipravenosti a nedostatečnému odzkoušení celého nového systému, včetně počítačové podpory, dochází k problémům, které dopadají na občany, kteří jsou nuceni k nedůstojnému čekání na Drábkových úřadech."

"ČSSD podporuje kroky NRZP k obhajobě zájmů lidí se zdravotním postižením a vyzývá ministra Drábka, aby učinil neprodleně efektivní kroky, včetně personálního posílení úřadů práce, aby tento nedůstojný stav skončil."

Zdroj: www.cssd.cz, 2. 1. 2012, Článek: Drábkův chaos na úřadech je pro zdravotně postižené nedůstojný, ČSSD apeluje na okamžitou nápravu! Autor: Zdeněk Škromach

A jak to je ve skutečnosti:

Akce pana Krásy je jen populistické gesto. Handikapovaní mají na vyřízení žádosti dost času.

iDNES: "Úřady práce se důkladně připravily na nápor lidí, kteří si po Novém roce přicházejí pro sociální dávky. Změny ve vyplácení se týkají i zdravotně postižených, jejich předák Václav Krása proto handicapované vyzval, ať dnes proti změnám protestují.  Výzva šéfa Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václava Krásy se ovšem nesetkala všude s pochopením. Brněnská pobočka organizace i Liga vozíčkářů s demonstrací nesouhlasí. "Na protest by doplatili jen lidé, kteří by mrzli venku ve frontách. Je to alibistický krok. Klientům naopak radíme, aby dorazili na úřad až ve druhém či třetím týdnu v lednu. Nic jim neuteče," řekla Lucie Marková z brněnské Ligy vozíčkářů.

"Nátlak podle nás nemá smysl, úředníci za nic nemohou. Vyzýváme klienty, aby prostě někdy v lednu přišli a neprošvihli to," dodala i sociální pracovnice Eliška Škrancová z brněnské pobočky NRZP.

Zdroj:www.zpravy.idnes.cz, 4. 1. 2012, Článek: Změny ve vyplácení dávek: někde se lidé zlobí, většinou je klid

ČT 24: "Handicapovaní lidé se dnes hromadně vypravili na úřady práce žádat o příspěvek na mobilitu. Na úřady jich dorazily stovky. Chtěli tak vyjádřit nesouhlas se změnou systému vyplácení dávek. Vyzvala je k tomu Národní rada osob se zdravotním postižením. Úředníkům se dařilo nápor lidí zvládat, i když někde museli lidé dlouho čekat."

"Podle redaktorky ČT Štěpánky Martanové přišlo dopoledne na úřad práce v Praze-Řepích několik desítek žadatelů; provoz ze byl jen o trochu větší než v pondělí či v úterý. Vyřízení žádosti ale trvalo zhruba pět minut a obešlo se tedy bez větších problémů. Žádost si zde podal i šéf rady postižených Václav Krása."

Zdroj:www.ceskatelevize.cz/ct24/, 4. 1. 2012, Pořad: Postižení šli hromadně pro příspěvky, úředníci nápor zvládli

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme