Podrobně o důchodovém spoření ve II. pilíři

Jak se máte rozhodnout? Níže jsme pro Vás shrnuli základní informace o druhém pilíři. Výhodnost si můžete i spočítat na speciální kalkulačce.

12. 11. 2012

Obsah:

Výhodnost II. pilíře až od sta let? Nesmysl.

Podléhají úspory dědickému řízení?

Jaké pojistné budete do II. pilíře odvádět?

Na co máte díky II. pilíři nárok?

A co je vlastně druhý pilíř?

Jak můžete spořit ve druhém pilíři?

Penzijní společnosti a čtyři typy fondů

Co je Centrální registr smluv (CRS)

Můžete se do druhého pilíře zapojit i Vy?

Jak se vstupuje do druhého pilíře?

Budete nuceni platit pojistné za všech okolností?

Jakou strategii spoření si zvolit?

Můžete změnit penzijní společnost?

Kdy účast ve II. pilíři zaniká?

Druhý pilíř a invalidní důchod

Vliv účasti ve II. pilíři na důchod z I. pilíře

Výhodnost II. pilíře až od sta let? Nesmysl.

Zda se Vám II. pilíř vyplatí, si můžete sami spočítat na speciální kalkulačce. Tyto výpočty ale média někdy zpochybňují. A mají pravdu? Ne, porovnávají totiž dvě zcela odlišné veličiny. A jak již po staletí víme, hrušky a jablka sčítat nelze…

Jednoduše, kalkulačka MPSV Vám ukáže, kolik byste si za naspořené peníze koupili dnes. Novináři naproti tomu nabízejí výpočet, jenž ukáže, kolik dostanete v době důchodu fakticky na svůj účet. Těžko si ale "kupní" hodnotu tohoto obnosu dnes představit. Jednoduše, obě metody jsou přípustné, čísla však navzájem srovnávat nelze.

Výpočet na důchodové kalkulačce totiž ukazuje hodnoty v dnešních cenách. A to proto, aby si každý dokázal představit, jaká je reálná hodnota peněz, jež dostane, a co si za ně v důchodu koupí. Nezohledňují tak například předpokládatelný růst mezd. To je v kalkulačce také uvedeno: "Kalkulačka budoucí důchod přepočítá tak, aby výsledný důchod odpovídal cenám a mzdám roku 2010."

Média oproti tomu nabízejí výpočty, které v podstatě neodrážejí reálný stav věcí. Jsou to výpočty, jenž Vám sice ukáží, kolik v důchodu na svůj účet dostanete - v absolutní hodnotě -, ale ne již to, co si za ně koupíte. Měnit se totiž bude nejen výše mezd, ale i cena zboží či služeb.

A navíc, tři procenta, která si budete spořit ve II. pilíři namísto v pilíři průběžném, už Vám nikdy nezmizí v černé díře státního rozpočtu. Budete mít nad nimi plnou kontrolu. O naspořené sumě budete konečně informováni každoročním bezplatným výpisem.

Podléhají úspory ve II. pilíři dědickému řízení?

Ano, a to jak ve fázi spoření, tak ve chvíli, kdy už čerpáte důchod.

V případě úmrtí účastníka spoření ve spořicí fázi se jím naspořené prostředky stávají předmětem dědictví. Pokud je dědicem fyzická osoba, která je k datu úmrtí účastníka spoření mladší 18 let, bude její podíl převeden jako jednorázové pojistné na pojistnou smlouvu o sirotčím důchodu, který jí bude vyplácet pojišťovna. Nezletilý tedy dědí formou sirotčího důchodu. Tento je vyplácen po dobu pěti let. Sirotčí důchod z důchodového spoření (z II. pilíře) nijak neovlivňuje nárok na sirotčí důchod z I. pilíře.

Dědici staršímu 18 let, pokud je účasten důchodového spoření, je jeho podíl převeden na jeho účet u penzijní společnosti. Tento podíl nelze vyplatit v hotovosti, ale slouží k zajištění prostředků na stáří dědice. Zároveň se umožňuje dědici, který je sice starší 18 let, ale není účastníkem spoření, aby se mohl rozhodnout pro účast na spoření v průběhu dědického řízení. Tento postup je možný ovšem jen v případě, kdy se dědic může rozhodnout pro účast na spoření, tj. pokud není starší 35 let, případně pokud již marně neuplynula lhůta pro jeho vstup do II. pilíře a není již poživatelem starobního důchodu.

Pokud zletilý dědic není účasten spoření ani se jím do ukončení dědického řízení nestane, případně nemůže stát, pak v tomto jediném případě se dědický podíl vyplatí dědici jednorázově v hotovosti.

Jaké pojistné budete do II. pilíře odvádět?

Podpisem smlouvy o důchodovém spoření se zavážete k tomu, že po zbytek své výdělečné činnosti až do přiznání starobního důchodu budete část svého pojistného odvádět na individuální účet u penzijní společnosti. Tato část představuje 3 procentní body z celkové sazby pojistného, která je 28 %. Současně se zavážete, že po uvedenou dobu budete platit zvýšenou sazbu pojistného, a to o dodatečné 2 procentní body.

Žádné další povinnosti Vám nevzniknou. Zvýšené pojistné (8,5 %) za Vás nadále bude odvádět zaměstnavatel správci pojistného, který zajistí poukázání částky odpovídající 5 % (3+2) odvodu Vaší penzijní společnosti.

Rovněž OSVČ budou nadále poukazovat pojistné na účet správce pojistného, který zašle příslušnou částku dané penzijní společnosti.

Na co máte dík II. pilíři nárok?

Dnem, od kterého je Vám přiznán starobní důchod z I. pilíře, Vám vzniká i nárok na převedení prostředků na úhradu jednorázového pojistného na pojištění důchodu. To znamená, že budete moci použít naspořené prostředky výhradně k nákupu důchodu u životní pojišťovny.

Následně budete mít na výběr z následujících možností:

a) doživotní starobní důchod,

b) doživotní starobní důchod se sjednanou výplatou pozůstalostního důchodu po dobu 3 let ve stejné výši, nebo

c) starobní důchod na dobu 20 let.

U doživotního starobního důchodu pod písmenem a) končí výplata úmrtím účastníka, naproti tomu při důchodu pod písmenem b) pokračuje výplata ve stejné výši osobě, kterou účastník určil ve smlouvě o pojištění důchodu. Je třeba upozornit, že důchod podle písmene b) bude s ohledem na následnou výplatu po dobu 3 let po úmrtí účastníka nižší než důchod podle písmene a).

U starobního důchodu na dobu 20 let končí výplata uplynutím 20 let od započetí výplaty, a to i v situaci, kdy účastník i nadále pobírá starobní důchod ze základního důchodového pojištění (kde výplata končí vždy jeho úmrtím). Tento fakt je třeba při rozhodování zvážit, neboť dle aktuálních demografických prognóz se věku o 20 a více let vyššího než je důchodový věk dožije 50 až 60 % všech osob, které se důchodového věku dožijí (zmíněné procento je vyšší u žen než u mužů). Na druhou stranu při úmrtí účastníka před uplynutím 20 let výplaty se nevyčerpané prostředky stávají předmětem dědictví.

A co je vlastně druhý pilíř?

V tuto chvíli je téměř 95 % příjmů důchodců tvořeno důchodem od státu. Což je jednak spojeno s velkým zatížením státního rozpočtu, jednak s riziky pro samotné důchodce, kteří jsou závislí na jediném systému. Proto bylo přikročeno k zavedení systému nového, který má státní důchodové pojištění doplnit o důchod ze spořicího, fondově financovaného systému, tzv. II. pilíře.

Jak můžete spořit ve druhém pilíři?

Pro spoření na individuálním účtu ve II. pilíři platí stejný režim jako pro placení pojistného na státní důchodové pojištění - bude tedy vázané na příjmy účastníka. Pokud tedy budete v životní situaci (mateřská, bez práce, dlouhodobý pobyt v zahraničí…), kdy nebudete odvádět sociální pojištění, pak nebudete nic přispívat ani do soukromého penzijního fondu (oněch 5 %).

Penzijní společnosti a čtyři typy fondů

Penzijní společnosti budou mít povinnost získat pro zavedení spoření ve II. pilíři zvláštní licenci, kterou bude udělovat Česká národní banka.

Každá společnost bude povinně nabízet právě čtyři důchodové fondy lišící se investičními limity, strukturou spravovaného portfolia a s tím spojeným rizikem. Bude se jednat o fond státních dluhopisů, konzervativní, vyvážený a dynamický fond. Fond státních dluhopisů bude investovat výhradně do státních dluhopisů České republiky, případně do přesně určených dluhopisů dalších zemí EU nebo OECD. Ostatní fondy budou investovat do širšího spektra instrumentů dle tzv. investičních limitů stanovených zákonem.

Co je Centrální registr smluv (CRS)?

Pro fungování II. pilíře bude třeba přesně vést všechny relevantní údaje týkající se účasti na důchodovém spoření, jejího vzniku a zániku, jednotlivých účastníků a jimi uzavíraných smluv o důchodovém spoření s penzijními společnostmi a dále i o pojistných smlouvách o pojištění důchodů. Pro tento účel bude vytvořen CRS, jehož správcem bude Generální finanční ředitelství, které bude nejvyšším orgánem Finanční správy ČR.

Můžete se zapojit do druhého pilíře i Vy?

Možnost rozhodnout se o účasti ve II. pilíři budou mít osoby starší 18 let s výjimkou těch, kterým už byl přiznán starobní důchod. Mladším ročníkům bude umožněno vstoupit kdykoli do konce kalendářního roku, v němž dosáhli věku 35 let. Pokud bude zájemce o účast v době spuštění II. pilíře starší než 35 let, bude muset své rozhodnutí učinit během prvního pololetí roku 2013.

Uvedené pravidlo platí pro ty, kteří budou v lednu 2013 aktivní na trhu práce, resp. budou sami platit (OSVČ) nebo za ně bude zaměstnavatel odvádět pojistné na důchodové pojištění do I. pilíře. I když nebude v některých případech tento předpoklad naplněn, například u rodičů na rodičovské dovolené, osob zdržujících se v zahraničí, nezaměstnaných, nebude uplynutí lhůty 6 měsíců diskvalifikovat tyto osoby z účasti. V okamžiku, kdy se tyto osoby poprvé po spuštění II. pilíře stanou poplatníky pojistného na důchodové pojištění do I. pilíře, započne běh šestiměsíční lhůty, během které se budou muset pro účast nebo neúčast ve II. pilíři rozhodnout.

Účast na důchodovém spoření vznikne dnem registrace první smlouvy o důchodovém spoření v CRS.

Jak se vstupuje do druhého pilíře?

Penzijní společnost, se kterou uzavřete smlouvu o důchodovém spoření, bude povinna neprodleně předat jedno vyhotovení smlouvy Centrálnímu registru. Ten ověří, zda splňujete podmínky pro uzavření smlouvy. Pokud jsou podmínky dodrženy, registr smlouvu zaregistruje, a to k prvnímu dni druhého kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém mu byla smlouva doručena. O datu registrace bude Centrální registr informovat Vás i penzijní společnost.

Vy pak budete povinni neprodleně sdělit každému svému zaměstnavateli, který za Vás odvádí pojistné na důchodové pojištění, datum vzniku účasti na důchodovém spoření.

Budete nuceni pojistné platit za všech okolností?

Do II. pilíře budete povinni přispívat jen tehdy, budete-li platit pojistné do I. pilíře. Po dobu, po kterou nebudete poplatníkem pojistného do I. pilíře (nezaměstnanost, péče o dítě, pobyt v zahraničí apod.), nebude ani možné, abyste ve II. pilíři spořili.

Jakou strategii spoření si zvolit?

Ve smlouvě o důchodovém spoření si sami určíte strategii spoření. Tu ale můžete kdykoliv ve spořicí době měnit.

Penzijní společnost je povinna Vám nabídnout takovou strategii, kdy se rozložení prostředků v jednotlivých důchodových fondech mění v závislosti na Vašem věku podle předem stanoveného plánu.

Zákon o důchodovém spoření výslovně stanoví pravidla pro přesun prostředků účastníka do méně rizikových fondů v definovaném období před dosažením důchodového věku. Zároveň bude penzijní společnost povinna Vás písemně informovat o převodu, a to vždy nejpozději 60 dnů přede dnem provedení. Součástí takové informace bude i upozornění, že s takovým převodem nemusíte souhlasit.

Budete mít tedy možnost společnost písemně požádat o to, aby jeho prostředky nebyly umístěny tak, jak zákon pro Vaši věkovou skupinu doporučuje, ale aby byly ponechány ve stávajícím důchodovém fondu nebo aby byly převedeny do jiného než zákonem doporučeného penzijního fondu. Penzijní společnost musí v takovém případě Vašemu požadavku účastníka.

Můžete změnit penzijní společnost?

Převést prostředky k jiné penzijní společnosti je možné, pokud smlouvu o důchodovém spoření vypovíte nebo uzavřete s penzijní společností dohodu o skončení smlouvy a zároveň uzavřete další smlouvu o důchodovém spoření. I další smlouva o důchodovém spoření podléhá registraci v CRS.

Kdy účast ve II. pilíři zaniká?

Účast v důchodovém spoření zaniká buďto dnem registrace pojistné smlouvy o pojištění důchodu uzavřené mezi účastníkem a pojišťovnou v CRS nebo dnem úmrtí účastníka nebo ke dni nabytí právní moci rozhodnutí soudu o prohlášení účastníka za mrtvého (dále jen „úmrtí“).

Druhý pilíř a invalidní důchod

Specifickou situací je možnost účastníka spoření, kterému zanikne nárok na invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně dosažením 65 let věku, případně dosažením důchodového věku, je-li vyšší, vypláceného podle zákona o důchodovém pojištění, zvolit si starobní důchod z I. pilíře ve výši dosavadního invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně (tedy nekráceného za dobu účasti ve II. pilíři). Podmínkou nároku na takový starobní důchod z I. pilíře bude převedení poměrné části naspořených prostředků ve II. pilíři (odpovídající 3 % pojistného na důchodové pojištění z celkových 5 % odváděných do II. pilíře, tj. 60 % z celkové částky) do základního důchodového pojištění. Penzijní společnost je povinna převést uvedenou částku na základě výzvy ČSSZ do státního rozpočtu.

Zbývající část (40 %) může účastník II. pilíře využít standardním způsobem, tj. k úhradě jednorázového pojistného na pojištění důchodu, tedy k nákupu důchodu ze II. pilíře u pojišťovny.

Vliv účasti ve II. pilíři na důchod z I. pilíře

Účast ve II. pilíři bude mít vliv pouze na výši procentní výměry starobního důchodu ze základního důchodového pojištění, zatímco u ostatních druhů důchodů nebude jejich výše účastí ve II. pilíři ovlivněna. To znamená, že invalidní a pozůstalostní důchody budou vypočteny stejně, jako by pojištěnec nebyl účasten II. pilíře. K zohlednění účasti ve II. pilíři dojde u starobního důchodu ze základního důchodového pojištění prostřednictvím odlišného výpočtu procentní výměry důchodu, a to tak, že procento za rok pojištění bude za dobu pojištění z titulu výdělečné činnosti při současné účasti ve II. pilíři stanoveno na úrovni 1,2 (oproti 1,5 u ostatních dob).

TOP 09

V Praze 12. 11. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme