FAQ klecové chovy a drezura zvířat

14. 11. 2020

Proč bude klecový chov zakázán až za 7 let?

Termín odpovídá době, kdy končí životnost klecí - zohledňuje tak i zájmy chovatelů a jejich investice do stávajících zařízení. Dřívější termín nebyl průchodný a toto je nejlepší kompromis, pro jaký bylo možné získat širokou politickou podporu. Většina velkých řetězců plánuje ukončit prodej klecových vajec ještě před tímto termínem.

Skončí cirkusy?

Ne. Návrh nezakazuje cirkusy, vystupování artistů ani domestikovaných zvířat. Omezuje pouze drezuru a vystupování volně žijících druhů zvířat, a to na jedince nově narozené po roce 2022. Se zvířaty, která již cirkusy mají, budou moci vystupovat nadále.

Proč až 2022?

Původně navrhovaným termínem byl 1. leden 2021, protože je však zákon schvalován až ke konci tohoto roku a každý občan musí mít dostatek času se se změnami zákonů seznámit a připravit na ně, byla tato účinnost o rok posunuta.

Budou ze zákazu klecových chovů profitovat zahraniční dodavatelé?

Ne. Podle zkušeností ze zemí, které již na bezklecové chovy přešly (Německo, Rakousko) lze očekávat, že naopak stoupne spotřeba domácích, tedy českých vajec, jako se tomu stalo právě v těchto zemích. Iniciativa za zrušení klecových chovů nosnic je již tématem jednání i na úrovni celoevropské.

Budou vejce dražší?

Výrobní náklady na jedno vejce z podestýlky (voliéry) jsou oproti klecovému chovu vyšší pouze o 20-40 haléřů. Tomuto rozdílu odpovídá cena podestýlkových vajec v obchodech již dnes, cenový rozdíl tedy lze očekávat jen velmi malý.

Jak cirkusy naloží se stávajícími divokými zvířaty?

Zvířata, která cirkusy již nyní mají, si mohou ponechat. Nikdo jim je nebude brát a rozhodně nebudou utrácena. Zákon pouze zakazuje rozmnožování či kupování nově (po 1. lednu 2022) narozených jedinců za účelem drezury .

Je součástí zákona zákaz dovozu klecových vajec ze zahraničí?

Ne, v rámci jednotného evropského trhu ani takový zákaz není možný. Od klecových chovů však ustupuje čím dál více evropských zemí a směřuje k tomu i legislativa na evropské úrovni.

Považujete drezuru divokých zvířat za týrání?

Nedomníváme se, že by většina trenérů zvířata týrala. Naopak věříme, že velká část z nich má k trénovaným zvířatům blízký vztah a při výcviku jim neubližují. Přesto se na základě řady odborných stanovisek, vyjádření i konzervativních postojů ve vztahu k divokým zvířatům domníváme, že držení zvířete v zajetí pouze za účelem komerčního vytupování by do 21. století nemělo patřit, a že při nejlepší vůli nelze v takových podmínkách zajistit naplnění všech přirozených potřeb divokého zvířete.

Štítky
Témata: Ochrana zvířat
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme