Fakta o našem návrhu na zpřísnění trestů za týrání zvířat

Včera nám neprošel návrh na novelu trestního zákoníku, který obsahoval zpřísnění trestu za týrání zvířat a zákaz  množíren. Náš návrh byl vykostěn ze strany Pirátů, kteří tvrdí, že plošné vyšší sazby pro trestné činy týkající se týrání a zneužívání zvířat automaticky neznamenají vyšší udělený trest. Tento důvod byl pro ně dostačující k tomu, aby náš návrh nepodpořili a předložili svůj vlastní.

13. 6. 2019

"Chování většiny poslanců ústavně právního výboru, kteří podpořili pozměňovací návrh Pirátů, považuji za pokrytecké. Pan Ferjenčík představil pozměňovací návrh, který neumožní ukládat soudům v určitých případech nepodmíněné tresty a tím náš návrh naprosto vykostil. To si Piráti opravdu myslí, že podmíněné tresty odnětí svobody mají výchovný efekt? Myslím, že praxe nám ukazuje něco jiného," uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Za naším návrhem stojí zásadní kapacity v oblasti trestního práva i ochrany zvířat. Robert Plicka, advokát oceněný titulem "Právník roku" za zastupování ve věci ochrany zvířat, Organizace: Hlas zvířat, Home for Pets, Anidef - útulek Žim, česká pobočka mezinárodní organizace Compassion in World Farming, Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, Svoboda zvířat a další. Členkou expertní komise je rovněž prezidentka Komory veterinárních lékařů Radka Vaňousová. Samotná novela byla konzultována i s odborníky na trestní právo z Právnické fakulty UK a trestními soudci, kteří řeší týrání zvířat, jmenovitě např. soudce Josef Havlík. Jak dokládají názory odborníků, pirátský pozměňovací návrh ponechal z této odborně a citlivě půl roku zpracovávané novely torzo, které k žádným výsledkům nepovede. Jak správně uvádí organizace Hlas zvířat, za kterou stojí odborníci nejen na právo, ale i ochranu zvířat, tak:

Z novely byl

1) vypuštěn námi navrhovaný trest „zákaz chovu a držení zvířat“, který by umožnil zakázat tyranům dál chovat a držet zvířata (což v současné době není možné),

2) došlo k odstranění všech zpřísněných trestních sazeb,

3) došlo k odstranění možnosti uložit za tu nejzávažnější množitelskou činnost s mezinárodním přesahem trest odnětí svobody od 5 do 10 let,

4) díky výše uvedenému tak došlo k ODSTRANĚNÍ MOŽNOSTI UKLÁDAT NEPODMÍNĚNÉ TRESTY doposud netrestaným lidem (protože pokud není horní sazba trestného činu vyšší než 5 let, je pro soudce fakticky nemožné nepodmíněný trest prvopachateli uložit a

5) byl zanechán současný stav, při kterém je díky nízkým trestním sazbám řešena velká část případů v režimu tzv. trestních příkazů, u kterých není možné uložit nepodmíněný trest odnětí svobody.


"Boj proti návrhu o týrání zvířat a množírnách bych čekal fakt od kohokoliv jiného, než od Pirátů. Na ministerstvu spravedlnosti (ovládané hnutím ANO) napsali pozměňovací návrh, který ruší podstatu našeho návrhu, a Piráti si ho poslušně převzali a předložili. Proč? Je to nějaký obchod s ANO za podporu jiného návrhu? Nevím. V každém případě jejich zásahem byl náš návrh zcela vykostěn, vypadla speciální skutková podstata o množírnách, nebude téměř možné v nejbrutálnějších případech uložit prvopachateli nepodmíněný trest (tj. poslat ho do vězení), nezlepší se odhalování množíren. Nechápu taky, proč 10 pirátských poslanců náš návrh podepsalo, aby ho pak jejich kolegové na výboru zabili. Mrzí mě to a to hodně. Bojím se, že jsme tímhle zásahem promarnili šanci a přehlasovat to už na plénu sněmovny nepůjde," napsal poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Chceme nicméně věřit, že i Pirátské straně jde o ochranu zvířat, a proto její politiky žádáme, aby zvážili přehodnocení postoje ze včerejšího jednání a nepomáhali těm, kterým o osud zvířat nejde, v likvidaci kvalitní novely. Pojďme se domluvit na kompromisu, který bude nejen funkční, ale i přijatelný pro všechny, kterým o zvířata a jejich práva jde.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme