Jurečka: Dokázali jsme, že spolupráce má smysl

20. 11. 2021 | 10:28

(projev předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky na 7. celostátním sněmu TOP 09)

Dobré dopoledne,

všechny vás srdečně zdravím ode mě z Olomouce z mé kanceláře. Mrzí mě, že okolnosti nepřály tomu, abychom se mohli potkat osobně přímo v Praze. Chci pozdravit paní předsedkyni, vedení TOP 09 a vás všechny do vašich domovů v této neobvyklé situaci, kterou si bohužel opatření vyžadují.

Na úvod chci moc poděkovat především vám všem, kteří jste aktivní, kteří nejste lhostejní k tomu, co se děje ve společnosti, a že tvoříte společenství lidí, kteří chtějí společnost změnit k lepšímu. To se nám podařilo nejen v těchto posledních volbách do Poslanecké sněmovny, ale podařilo se nám to už ve volbách, které byly před více než rokem, do krajských zastupitelstev. Ukazuje se, že když je odvaha a vůle spolupracovat, má to smysl. Za to chci mockrát poděkovat Markétě Pekarové Adamové, týmu vedení TOP 09 a vám všem, kteří jste měli tu odvahu spolupráci podpořit. Ukázalo se, že to opravdu má smysl. Krajské volby přinesly první signál ke změně, která se ukázala, že je možná, že je nosná a že voliči umí spolupráci ocenit. Mockrát děkuji za spolupráci se Zdeňkou Bišťanovou, Alešem Jakubcem a dalšími, protože se to opravdu osvědčilo. Funguje to nejenom politicky, ale i lidsky.

Podařila se nám nastartovat spolupráce koalice SPOLU, kdy nám mnoho lidí nevěřilo. Především mnoho novinářů, komentátorů na nás mělo velmi kritický pohled, a to i na nás jako tři představitele těchto tří stran, na to, jak spolupráci zvládneme, ustojíme. Chci moc poděkovat za velkorysý přístup, za srdečnost i profesionalitu Markétě, ale i celému jejímu týmu, nejen lidem z Předsednictva a vedení, ale i lidem, kteří tvoří vaše zázemí na centrále TOP 09, lidem, kteří pomáhají v krajích, protože jsem měl možnost si to během kampaně vyzkoušet. Se SPOLU se potkávali někdy brzy ráno, odpoledne, pozdě večer, kdy jsme řešili operativní věci. Opravdu to byli lidé, kteří to dělali s velkým nasazením, s velkým zápalem a velmi profesionálně.

Jsme v situaci, kdy moc dobře víme, jak je u nás dneska v České republice a ve světě složitá situace. Víme jasný pohled a postoj vůči naší zahraniční politice, vůči tomu, kdo jsou naši spojenci, vůči těm, kdo nás potenciálně ohrožují a víme, jaká má být naše role v mezinárodních otázkách a v mezinárodní spolupráci. Ještě důležitější je teď ale situace u nás doma v České republice, kdy čelíme velkým výzvám, jako je covidová krize, energetická krize, ale i krize rozpočtové odpovědnosti. To jsou všechno věci, které musíme umět společně dobře zvládnout, vybalancovat to. Já bych chtěl poprosit, abychom v týdnech a měsících, které nás čekají, spolu dokázali táhnout za jeden provaz podobně, jako jsme to dokázali v posledních měsících. Abychom se dokázali vzájemně podporovat.

Především chci také ocenit Vlastíka Válka, který jde naplno do velmi náročně mise na Ministerstvu zdravotnictví. Je úkolem nás všech, nejen těch, co budeme ve vládě, v parlamentu, ale opravdu nás všech umět ho podporovat, přispět mu, když bude potřeba, dobrou radou, názorem, ale především umět za těmi rozhodnutími, které budeme muset dělat, také stát. Nebude to vždycky jednoduché. Chci nám všem popřát mnoho zdarů, aby se naše práce dařila, aby měla smysl.

Vám dnes na vašem sněmu přeji, abyste měli úspěšné konstruktivní jednání, abyste to zvládli. Těm, kteří budou zvoleni, nechci gratulovat k funkcím, ale chci jim popřát mnoho sil v práci, protože dělám politiku a být představitelem strany na různých úrovních od té nejnižší místní lokální až po tu celostátní je především o práci, pokud to má mít smysl a pokud to děláme proto, že chceme naše hodnoty a program, který na těch hodnotách stojí, aplikovat ve prospěch společnosti.

Děkuji vám všem, děkuji moc Markétě a přeji zase radostná setkání v lepších časech osobně. Budu se na ně těšit. Díky.

Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme