Tusk: Nový předseda musí pokračovat v prohlubování spolupráce středopravice

23. 11. 2019

(zdravice předsedy Evropské lidové strany Donalda Tuska na 6. celostátní sněmu TOP 09)

Vážený pane předsedo Pospíšile, vážení kandidáti, vážení delegáti, vážení přátelé z TOP 09,

je mi potěšením, že vás mohu prostřednictvím tohoto dopisu jménem Evropské lidové strany pozdravit a podpořit u příležitosti konání vašeho sněmu zde v Praze. Tento rok slavíte 10. výročí založení TOP 09. Přitom jak bilancujete, co jste za tu dobu vše dokázali, se budete muset nyní také podívat dopředu a určit, jakým směrem se vaše strana bude ubírat v následujících letech.

Chtěl bych využít této příležitosti, abych poděkoval současnému předsedovi TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi za vše, co během svého mandátu vykonal. V uplynulých dvou letech dovedl TOP 09 úspěšně ke dvěma důležitým volbám: do Evropského parlamentu a do Zastupitelstva města Prahy. Dosáhl toho, protože se snažil spojit stejně smýšlející strany a stavět mosty, ne zdi. Jsem přesvědčen, že se stejným odhodláním a chutí spolupracovat bude i nadále vykonávat svůj mandát v Evropském parlamentu.

Nyní se o to, aby ho v předsednickém křesle vystřídali, ucházejí dva silní a zkušení kandidáti, dva z vašich místopředsedů. Ať už zvítězí kterýkoliv z nich, je zásadní, aby pokračoval v prohlubování spolupráce mezi středopravicovými stranami v České republice. Protože společně jsme silnější. Společně můžeme dokázat to, co bychom sami nikdy nedokázali. Společně můžeme vyhrát.

Drazí přátelé,

vaše volební preference se pomalu, ale jistě zlepšují. Jsem přesvědčen, že je to díky odpovědnému, konstruktivnímu a proevropskému přístupu, který jste vždy zastávali. Od doby, co jste v roce 2011 pod vedením Karla Schwarzenberga vstoupili do Evropské lidové strany, v ní hrajete aktivní roli a přispíváte k formování politiky největší politické frakce v Evropě, rodiny otců zakladatelů Evropské unie. Jak víte, bez Evropské unie by mír, bezpečnost, stabilita a prosperita, které zažívají všichni naši občané, neexistovaly. Víte to, protože jste o tyto hodnoty byli příliš dlouho připraveni.

Přátelé, potřebujeme odpovědné lídry. A vy těmito zodpovědnými lídry jste. Přeji kandidátům vše nejlepší a vám všem úspěšný sněm!

Donald Tusk, předseda Evropské lidové strany

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme