Gazdík: Schwarzenberg by byl nejlepší prezident

Projev Petra Gazdíka na sněmu TOP 09

22. 10. 2011

Je mi velkým potěšením, že v tuto chvíli mohu mezi nás pozvat Petra Gazdíka, předsedu hnutí Starostové a nezávislí a současně předsedu našeho poslaneckého klubu.

Hezké dopoledne, já se budu držet hesla nepostávat, nekoukat, makat a protože jsem tu takzvaně dva v jednom, tak začnu svůj projev jako předseda Poslaneckeckého klubu, kterým je mi ctí být. Má ctěná kolegyně Putnová říká velmi trefně o našem společném poslaneckém klubu, že se třída dobře sešla. Ano, mohu s klidným svědomím všem potvrdit, že jsem hrdý na náš klub. To není fráze a troufám si tvrdit, že není frází pro nikoho. Pro mě osobně to umožňuje pochopit, jak neopakovatelnou příležitost změnit Českou republiku máme a jak tvrdě musíme pracovat na dodržení všeho, co jsme si předsevzali. Máme k tomu předpoklady. Mezi všemi členy klubu panuje pocit odpovědnosti za směřování naší země. Nejsme hašteřiví, vedeme diskusi o reformách. To neznamená, že máme stejné názory, ale nikdo nevyvolává umělé spory. I proto není náš klub pro média tak zajímavý jako jiné kluby a já jsem tomu upřímně rád. O to více můžeme tohoto klidu využít k tvrdé dřině. Přijde zúčtování, které ukáže, kdo a jak dokázal skutečně vzoreformovat důchodový, sociální, zdravotní a daňový systém a ten, kdo se jen veze. Naší práci musíme nejen odvést, ale i představit, vysvětlit a obstát v konkrétní argumentaci. Náš klub musí být těm, kdo vysvětluje v médiích, kdo v krajích obhajuje naši vizi a naše reformy. Já tuto práci budu od všech nyšich kolegů tvrdě vyžadovat. Teď po roce přichází čas, kdy chci, aby poslanci a poslankyně přinesli práci našich ministrů na veřejnost.

Každý členů i příznivec musí vysvětlit, že dělá to, co jsme slíbili před volbami a že jsme v tom dobří. Jsem hrdý na to, že jednoznačně prosazujeme náš program a že jsme v tom dál než mnozí jiní činitelé koaliace. Nejsem příznivcem formálních zpráv, z nichž se dozví, že fungujeme. Máme další témata, která nepatří bytostně do naší agendy a kde chceme prosadit změny. Jsou to nepochybně veřejné zakázky. S transparentním uchazečem, který veřejnosti odkryje, kdo se uchází o veřejné peníze. Zde musíme dojednat zlepšení vládního návrhu. Ten umožňuje zcela popřít koaliční závazky o průhledných zakázkách. I další témata jsou pro nás prioritní, úprava střetu zájmů, přímá volba starostů a primátorů, financování politických stran. U těchto témat budeme prosazovat naše závazky z programu - šetrnost a průhlednost. Nemůžeme se zříkat ani širší odpovědnosti za fungování celé vlády a její výsledky. Záměrně jsem se musel vyhnout slovům o protikorupčních opatřeních. Tato slova byla v naší zemi zprofanována, kdo si protikorupční étos vytesal na hruď, ale ta hruď není z mramoru, za který se vydávala. Protože zde vidím celou řadu svých kolegů poslanců, chci jim říct pár slov závěrem. Chtěl bych poděkovat místopředsedům Husákovi, Laudátovi, Chalánkové. Děkuji za úžasnou spolupráci v prvním roce. Ani následující období u vás asi velkou popularitu nenajdu. Budeme všichni muset předvést vyšší výkony. Doba učení uplynula, kdo se nenaučil dostatečně, zůstane po škole. Končím, jak jsem začal. Třída se dobře sešla, budeme muset více nestát, nekoukat, makat.

 

A teď jako předseda vaší partnerské strany, Starostů a Nezávislých. Ti už nejsou za ten rok jen partnerská strana. Jsme strana, která s TOP 09 společně sdílí veškeré hodnoty, jsme strana, která společně s TOP 09 a v TOP 09 žije. Maximální důvěra je od starostů a nezávislých k TOP 09. S vámi můžeme sdílet vše. Chci vás ubezpečit o společné odpovědnosti, kterou cítíme stejně jako vy. Změnit politiky můžeme a spolu s vámi usilujeme o provedení reforem. Jsme odpovědní nejen k prosperitě, k životnímu prostředí, s důrazem na hodnoty, které se obtížně vyčíslují. Bude před námi stát další zkouška tohoto závazku - krajské a senátní volby v příštím roce. Podepsali jsme smlouvu o strategickém partnerství před dvěma roky. Nyní jsme ji doplnili o principy sestavování společných kandidátek v krajích. Nemusím zdůrazňovat, že uděláme pro volební úspěch maximum. Chci požádat o dodržování závazků, které jsme přijali, tedy principy společné kandidátky a jejich personální prosazení tak, abychom dokázali oslovit se skutečnými osobnostmi co nejvíce voličů. Toho dosáhneme jen formou kandidátů, kteří již prošli testem úspěšné volby, oslovením dalších úspěšných kandidátů a vhodným lokálním uspořádáním kandidátek. Všechny naše krajské organizace Starostů a nezávislých jsou připraveny tyto principy dodržet. V mnoha krajích jsme již dohodnuti, v některých krajích stále jednání probíhají. Rád bych vás vyzval, abychom co nejdříve dosáhli dohody o všech podstatných bodech. Máme před sebou rok velmi intenzivní práce. Čím více času strávíme vnitřním jednáním, tím méně nám zbude na přesvědčování, vysvětlování našeho programu. Musím na tomto místě dále velmi poděkovat, jmenovitě poděkovat Karlu Schwarzenbergovi, jmenovitě poděkovat Miroslavu Kalouskovi a všem členům předsednictva a celostátního výboru TOP 09. Víte, my se známe jen necelých 2,5 roku. Tehdy jsme ještě s místopředsedou Polčákem začínali a s kolegy Schwarzenbergem a Kalouskem jsme se neznali. Již tolikrát jsme se přesvědčili, že spojenectví v politice je jev spíše netrvalý. Při vítězstvích naleznete spoustu těch, kteří s vámi slaví, ale u toho, co se nepovedlo, nebývá příliš lidí pospolu. Děkuji Miroslave Kalousku i Karle Schwarzenbergu, že jsem nabyl přesvědčení, že důvěra mezi námi je nefalšovaná a vážím si toho já i všichni starostové a nezávislí. A ještě jeden vzkaz musím vyslovit. Naše hnutí to nemá ještě oficiálně schváleno, ale snad mi kolegové odpustí to, co nyní řeknu. Příští rok budou krajské a senátní volby, ale čeká nás příprava na volbu hlavy státu. Pro naše hnutí jsou prezidentské volby, je pro tyto prezidentské volby jediný kandidát. Jediný. Chci pevně věřit, že budeme mít možnost volit jednoho, o němž nemusí nikdo z vás pochybovat, že by se v budoucnu styděl za svou volbu. Vyzývám Vás, Karle Schwarzenbergu, abychom mohli volit prezidenta, kterého skutečně chceme. Kampaň pro něj bude více radostí než povinností.

Vážení a milí přátelé, život ve vrcholné politice je velmi těžký. Upřímně řečeno těžší, než jsem si myslel. Jsme si vědomi, že neseme náklady vládnutí a prosazování reforem. Starostové a nezávislí závazky ze smlouvy s TOP 09 dodrží. Za rok budeme vědět, jak jsme v poločase prohráli. Pokud si zápas neprohrajeme kontumačně, tak naše společné vyhlídky jsou nadějné. V druhé polovině bychom již měli poznat pozitivní dopady provedených reforem.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme