TOPlife č. 11 Česko musí zrychlit!

Úkol pro další léta? Mluvme více s lidmi

Poslední dva roky byly těžkou zkouškou nejen pro celou Českou republiku, ale pro celý svět. Sotva jsme se dokázali vypořádat s pandemií Covid-19, zasáhly nás krize válečná, ekonomická i energetická. Přesto jsem moc ráda, že jsme se jako TOP 09 dokázali i za těchto zásadních okolností držet svého programu i toho, co jsme si vytyčili na posledním sněmu.

7. 11. 2023

Tehdy na podzim roku 2021 jsem zdůrazňovala nutnost další spolupráce mezi demokratickými stranami. Ještě jsme prožívali dozvuky povolební euforie, nicméně měli jsme před sebou další volby, senátní a komunální, a především spoustu práce ve vládě. Spolu s našimi koaličními partnery nadále úspěšně nacházíme společnou řeč. A hlavně máme výsledky.

Loni jsme zajistili českým domácnostem i firmám dostatek energií, jejichž cenu jsme zastropovali, a pracujeme na ještě větší nezávislosti na dodavatelích z totalitních zemí. Česká republika byla ještě donedávna závislá na ruském plynu z 97 procent, dnes jsme díky práci vlády Petra Fialy na Rusku nezávislí. Obrovskou kompetenci také prokázal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který se svým týmem úspěšně řešil dozvuky pandemie Covid-19 a pracoval na zlepšení péče v oblastech vzácných onemocnění, onkologie, dostupnosti péče a očkování. Jako první ministr zdravotnictví prosadil předvídatelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce, a tedy dostatek peněz do zdravotnictví. Helena Langšádlová zase dokázala vést úspěšná jednání o zachování peněz v rozpočtu na vědu a výzkum.

TOPlife č. 11 Česko musí zrychlit! Otevřít celý dokument

Vláda intenzivně řeší důsledky války na Ukrajině a jednoznačně úspěšné bylo i předsednictví Rady EU. Během něho byl hlas naší země jasně slyšet a formoval postoje k válce na Ukrajině i způsoby řešení energetické krize. 

TOP 09 u těchto zásadních řešení hrála jednu z klíčových rolí. Byli jsme silní v tématech, která “Topka” přináší odjakživa, ať už je to rozpočtová zodpovědnost či důraz na prozápadní “havlovskou diplomacii”. Tímto pro nás práce ani zdaleka nekončí, máme před sebou minimálně ještě dva roky vlády. Pominu-li výzvy bezpečnostní, je naším největším úkolem dát dohromady veřejné finance, ke kterým předchozí vlády přistupovaly s populistickou lehkovážností. Úsporný balíček i důchodová reforma jsou kroky, které k tomu bezesporu povedou. Stejně tak potřebujeme nakopnout ekonomický růst – jak na to odpovídá náš devítibodový plán “Česko musí zrychlit”.

Tato nezbytně nutná opatření se dotknou celé společnosti, ale zároveň dbáme na udržení sociálního smíru, což se daří. Opozice záměrně lidi děsí černými scénáři a vyvolává dojem blížící se apokalypsy. Je naprosto zásadní, abychom i nadále mluvili s lidmi tváří v tvář a vysvětlovali jim naše řešení. Mám radost, že to “Topka” už dávno dělá a jezdí do všech koutů republiky. Máloco je pro nás politiky tak důležité jako přímá zpětná vazba přímo od lidí. Děkuji všem, kteří se na našich setkáních s lidmi podílí. Věřím, že i díky tomu se podaří, aby naše hodnotová, prozápadní a odpovědná politika rezonovala ještě mnohem více. Česko musí zrychlit. Ve svých rukou to má každý z nás.

Vaše Márkéta

Přílohy
PDF TOPlife č. 11 Česko musí zrychlit!.pdf (11.6 MB)
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme