Ženíšek: TOP 09 vylučuje spolupráci s komunistickým udavačem

18. 9. 2013

Představitelé TOP 09 ve vyjádření pro Novinky.cz zcela vyloučili jakoukoli povolební spolupráci své strany s podnikatelem Andrejem Babišem a jeho hnutím. Hlavním důvodem je Babišova předlistopadová minulost.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek v rozhovoru pro středeční Právo vyloučil povolební spolupráci TOP 09 s hnutím ANO. „Neumím si představit, že by TOP 09 na vládní úrovni spolupracovala nebo že by byla v koalici s hnutím ANO, jehož předseda byl komunistický udavač. Ten termín říkám záměrně, protože to nic jiného nebylo. Může to vypadat, že si dopředu zužujeme prostor, ale zrovna v případě ANO je třeba to říci nyní,“ řekl.

„Zároveň ale nemáme nic proti Babišovu podnikání. Ale pokud do politiky vstupují lidé s takovou minulostí jako Babiš, tak musejí být připraveni, že se k tomu někdo vyjádří,” naznačil směr, kudy se bude ubírat argumentace jeho strany v předvolební kampani.

Ženíšek zdůraznil, že neuznává tvrzení, že „existovala hodná část StB, která působila v zahraničí a zabývala se pouze ekonomickými zájmy ČSSR, a pak v Československu byla zlá část. My v tom ale rozdíl neděláme“.

K Babišově argumentaci, že agentem StB nebyl a je třeba vyčkat na rozhodnutí soudu, Ženíšek prohlásil: „Respektujeme, jak rozhodne soud, ale pro nás to nemění nic na tom, že TOP 09 s takovým typem člověka v koalici být nechce. Pro naše voliče to je důležitý signál ve srovnání s historií našeho předsedy. Navíc hesla ANO, že nechtějí být politiky a že politici jsou špatní, považuji za velmi nebezpečná. Mám pocit, že může v budoucnu dojít k rozmělnění parlamentního principu,” uzavřel.

Ženíškova ostrá slova ve středu podpořil také 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek:

„V letech komunistické totality byl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v nuceném exilu a ze všech sil pomáhal československému demokratickému disentu v boji proti komunismu. V téže době předseda ANO Andrej Babiš práskal komunistické státní bezpečnosti a pomáhal jí tak mimo jiné i v boji s týmž demokratickým disentem,“ sdělil Kalousek.

Novinky, TOP 09

V Praze 18. 9. 2013