Vyjádření TOP 09 k rozhodnutí ministra kultury Balvína

Stanovisko členů sněmovního Podvýboru pro kulturu za TOP 09

Členové sněmovního Podvýboru pro kulturu za TOP 09 zásadně nesouhlasí s rozhodnutím ministra kultury Jiřího Balvína, který dnes odvolal nového ředitele Národního divadla (ND) Jana Buriana, teprve po jediném dnu ve funkci.

1. 8. 2013

Jsme šokováni, že k tak zásadním krokům sáhne ministr vlády, která podle Ústavy České republiky ani nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. Údajný odbornický ministr tak způsobuje chaos v klíčových institucích národního kulturního významu a nemá své kroky prodiskutované se zvolenými zástupci občanů, jestliže se žádná ze stran zastoupených v Poslanecké sněmovně k jeho kroku nehlásí.

Ministr neposkytl ani náležité zdůvodnění, jestliže jím prezentovaný důvod kulhá již v tom, že ředitele ND vybrala komise věhlasných autorit bez jakéhokoli politického ovlivnění. Nebyl prezentován jediný důvod, výtka vůči činnosti či osobě Jana Buriana.

S podivem je také časová souvislost, kdy ministr obdržel výsledky auditu hospodaření ND, který nechal vypracovat odvolaný šéf ND a který ukazuje mimo jiné i na pochybení konkrétních pracovníků ND. Nyní se měla řešit jejich odpovědnost. Snad ministr Balvín svým krokem nechce krýt některé pracovníky ND?

Vyzýváme tímto ministra kultury, aby svůj krok odvolání ředitele Národního divadla revokoval a aby do doby, než vláda Jiřího Rusnoka získá důvěru Poslanecké sněmovny, nečinil žádná zásadní rozhodnutí. Nemá k nim žádný mandát od voličů.

Očekáváme také, že ministr Balvín svůj krok bude hájit na mimořádném jednání Podvýboru pro kulturu, který na středu 7. srpna právě ke krokům ministra Balvína svolala předsedkyně podvýboru pro kulturu Dana Filipi. Ministr se musí ze svého kroku zodpovídat.

 

Anna Putnová

předsedkyně výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu

Zdeněk Bezecný

místopředseda podvýboru pro kulturu, předseda výboru pro bezpečnost

Stanislav Polčák

člen podvýboru pro kulturu, předseda ústavněprávního výboru

Gabriela Pecková

členka podvýboru pro kulturu

Martina Týblová
tiskové oddělení TOP 09

V Praze, 1. 8. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme