Vyjádření Miroslava Kalouska k dotazům na složenky

13. 5. 2010

Již z letmého pohledu na složenku je zřejmé, že se jedná o propagační leták, nikoliv o relevantní upomínku. To nic nemění na tom, že údaj uvedený na tomto propagačním letáku je pravdivý. Stát nemá jiné peníze než peníze, které mu odvádějí občané. Závazky státu pak nejsou závazky nikoho jiného než všech jeho občanů. Ať již chceme nebo nechceme závazky státu platíme a musíme zaplatit všichni. Kdyby ničím jiným tak tím, že platíme-li dluhy a úroky z dluhů nemáme dost peněz na kvalitní infrastrukturu, vzdělání, důstojné důchody atd. Platíme to prostě všichni.

Můžeme před tou pravdou zavřít oči, můžeme ji svojí svobodnou volbou odmítnout, pak si ale každý den na tu složenku připíšeme vyšší a vyšší čísla až do okamžiku, kdy nám "hlavu z písku" vytáhne drsná řecká realita.

Pokud se někomu udělalo nevolno, je mi to líto a nebylo to mým úmyslem.
Udělalo se mu však nevolno z pravdy. Větší odpovědnost nesou ti, kteří tuto pravdu zamlžují a tají. Máme jenom dvě možnosti. Buď zadlužování zastavíme, nebo nás naše vlastní dluhy zahltí. Je to věcí svobodné volby každého z nás.

Váš Miroslav Kalousek
V Praze dne 13. května 2010
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme