Složenka vyvolala i kladné ohlasy

17. 5. 2010

„Vzhledem k nebezpečí, ve kterém se státní finance ocitají, bylo potřebné občany na dramatickou situaci upozornit. Pokud někdo z toho dostal šok, je mi to líto a velice se omlouváme. Bylo ale nutné upozornit na skutečnosti, o které v těchto volbách jde,“ vysvětlil smysl kampaně předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. TOP 09 upozornila propagačním letákem ve formě složenky na narůstající zadlužení České republiky.

V Celostátní kanceláři TOP 09 zaznamenáváme čím dál více kladných ohlasů. „Nápad se zasláním ‚dluhové’ složenky pokládám za dobrý. Rozlícené reakce v internetových diskuzích jsou smutným obrazem části české společnosti, která se ze socialismu ne a ne vymanit,“ napsala v emailu Stanislava Vaníčková z Vysokého Mýta. „Chtěla bych Vám poděkovat za to, že jste jedinou kandidátskou stranou, která lidem tzv. ‚nemaže med kolem pusy’! Akce se složenkou byl skvělý nápad! Lidé se potřebují dozvědět pravdu, i když není mnohdy zrovna příjemná... Snad to naše voliče konečně probudí z pohodlné letargie,“ podpořila kampaň TOP 09 Andrea Nečasová. „Jsem student VŠ, obor veřejná správa, a to, co jste udělali, považuji za vynikající krok. Ať si každý uvědomí, jak na tom opravdu jsme. Dokud to člověk nedrží v ruce a nepřečte si to sám, tak to nebere tak vážně,“ napsal Adam Šíma. V e-mailech i v poště jsme nalezli spoustu dalších pozitivních reakcí.

Propagace formou složenek rozproudila diskusi i na internetu. Své postoje vyjadřují desítky blogerů a komentátorů. „S velkou radostí a zájmem sleduji, jaká hysterie se strhla okolo rozeslání složenek stranou TOP 09. V současné hrubé a neustále urážející kampani to považuji za nejlepší nápad, který jakoukoliv stranu osvítil,“ napsal bloger Jakub Zeman. „Myslím si, že touto kampaní TOP 09 určitě nepřestřelila. Z kampaně je patrné, že strana přejímá od ODS pozici pravicového lídra a její boj,“ upozorňuje marketingový expert Jakub Horák na serveru ParlamentniListy.cz. „Když to dotáhnu do extrému, možná by nebylo špatné, kdyby stát naopak pravidelně, třeba ročně, posílal občanům výpis ze státního dluhu, stejně jako to dělá banka,“ zamýšlí se nakladatel Václav Kadlec na svém blogu.

Širší výběr z kladných reakcí naleznete v příloze tiskové zprávy.

Debata o složence se rozpoutala také na facebookových stránkách TOP 09 a portálu MY.TOP 09. Celostátní kancelář odpovídá na všechny e-maily a vysvětluje program TOP 09. Konkrétní návrhy ekonomických opatření naleznete na webových stránkách TOP 09.

K odpovědnému přístupu se hlásí mladí prvovoliči, kteří své preference vyjádřili ve studentských volbách pod patronací obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni. TOP 09 v těchto volbách získala prvenství se ziskem 26,59 % hlasů. Mezi gymnazisty TOP 09 obdržela dokonce téměř 40 % hlasů. Podívejte se na kompletní výsledky studentských voleb.

Výběr z internetu:

Výběr z pošty a emailů:

Dobrý den, přeji hodně zdaru ve volbách. Nápad se zasláním „dluhové“ složenky pokládám za dobrý. Rozlícené reakce v internetových diskuzích jsou smutným obrazem části české společnosti, která se ze socialismu ne a ne vymanit.
S pozdravem
Stanislava Vaníčková, Vysoké Mýto

Pane Kalousku, jste kanón, Vaše kampaň má šťávu, máte můj hlas.
S úctou
Stanislav Rýc, Sezimovo Ústí

Dobrý den, gratuluji - myslím si, že tento marketingový tah vám vyšel... alespoň tím, že se snad mnozí zamysleli...
Přeji hodně úspěch,
Mirko Býma

Dobrý nápad... líbí se mi Vaše neagresivní propagace a předvolební kampaň bez urážek...
Ilona Fábryová

Dobrý den, chtěla bych Vám poděkovat za to, že jste jedinou kandidátskou stranou, která lidem tzv. „nemaže med kolem pusy“! Akce se složenkou byl skvělý nápad! Lidé se potřebují dozvědět pravdu, i když není mnohdy zrovna příjemná... Snad to naše voliče konečně probudí z pohodlné letargie a půjdou s TOP 09 DOPRAVA! Vážím si Vás za to a máte předem můj hlas:-)!
Hodně štěstí a úspěchů ve volbách 2010 Vám přeje,
Andrea Nečasová

Dobry den, dnes jsem si přečetl, že vaše předvolební kampaň se složenkami vás zahltila. Nechci přidávat práci vašemu týmu, ale musím vám vyslovit poklonu za tento nápad. V této republice se lidé naučili, že mohou zavírat oči před problémy, které se nás všech týkají a předpokládají, že je za ně jejich „oblíbenci“ vyřeší, aniž by museli sami pro to něco udělat. Každopádně velice děkuji, protože náš národ potřebuje trochu té studené sprchy, aby si uvědomil, že doba komunismu je pryč a že jsme odpovědní sami za sebe.
Přeji mnoho štěstí ve volbách
S pozdravem
Tomáš Vlachynský

Dobrý den, chtěl bych rozhodně vyjádřit souhlas s rozesíláním složenky. Správný krok, správným směrema s potřebnou dávkou sebejistoty a vtipu!
S pozdravem,
T.Hudeček

Vážení, gratuluji k výbornému nápadu se složenkami. Konečně někdo dokázal trknout do čela i ty chytráky volící ČSSD, kteří si vůbec neuvědomují, o co tu jde.
Super, jen tak dál!
Petr Staněk

Dobrý den, přečetla jsem si článek o reakcích na složenky se státním dluhem. Já osobně si myslím, že je to ten nejlepší předvolební „leták“. Myslím, že je to opravdu dobrý nápad. Přestože jsme tuto složenku v naší schránce nenašli, dobře si tento státní dluh uvědomujeme, a proto budeme 100% volit pravici.

Držím Vám palce, jste mi čím dál víc sympatičtější!
S pozdravem
Ing. Petra Vanduchová

Dobrý den, nedá mi to, abych nenapsala svůj názor na složenky k zaplacení státního dluhu. Dnes celý den čtu a poslouchám o tom, jak jsou lidé zděšeni, zhrouceni a já nevím, co ještě. Mám pocit, že jsme asi národ analfabetů, když si lidé nedokáží přečíst dodatek pod složenkou. Mně to naopak připadá jako perfektní nápad, aby si lidé uvědomili, že tento dluh tady opravdu je a pokud se nezačne rychle něco se zadlužením republiky dělat, dopadneme brzy jako Řecko. Proto mi dovolte, abych Vám poděkovala za tuto akci, a přeji stále takové dobré nápady. Nechci osočovat žádnou politickou stranu, ale z některých slibů se mi doslova „otevírá kudla v kapse“. Hlavně mi není jedno, do čeho roste můj syn. Ještě jednou děkuji a doufám, že ve volbách vyhraje pravice a zdravý rozum.
S pozdravem
Jitka Pivokonská

Dobrý den, ráda bych poděkovala za způsob, jakým vedete celou volební kampaň a mimo jiné také složenku, která v těchto dnech zaplavila naše schránky. Oceňuji odvahu, se kterou nám říkáte to, co se velmi špatně poslouchá - jsme nepřijatelně zadluženi a co hůř, i naše děti. Jako mamince (samoživitelce) 4leté dcery mi to nemůže být lhostejné! Velmi mě trápí a mrzí fakt, že (nemalá) část naší politické „elity“ nereflektuje na skutečný a vážný stav a dál lhostejně lže, mlží, zapírá, bezohledně poškozuje nás všechny a hlavně naše děti. Vesměs jsou to lidé, kteří už na dlouho dopředu sebe a své rodiny dobře zajistili - po nás potopa.
Ještě jednou vám děkuji za odvahu, zároveň také za ohromnou slušnost, se kterou jako strana vystupujete. Doufám, že se nám všem tento způsob ukáže jako ten úspěšný!
Srdečně zdravím
Eva Macháčková

Dobrý den, PÁNOVÉ, DĚKUJI VÁM, že jste snad řadě lidí pootevřeli oči rozesláním složenek s vyčíslením nikoli virtuálního dluhu každého z ČR.
Ing. Zdenek Vajc

Dobrý den, jednoznačně vaší předvolební akci vítám a podporuji. Také jsem dostal včera složenku na 121.000 Kč a v první reakci jsem si pomyslel, který z mých dvou synů si takhle zatelefonoval!!! Pak jsem si vzpomněl na předchozí informace v televizi a na netu a došlo mi to. Ta částka opravdu vypadá úděsně.... Jen naše čtyřčlenná rodina dluží cca 484.000,- Kč!!! V televizi nebo na netu 121.000,- Kč nic neznamená. Doma ve schránce - to už je jiná!!!!! Moc dobrá akce.
František Kadlec
Praha - Modřany

Dobrý den, jsem student VŠ, obor veřejná správa, a to, co jste udělali, považuji za vynikající krok. Ať si každý uvědomí, jak na tom opravdu jsme. Dokud to člověk nedrží v ruce a nepřečte si to sám, tak to nebere tak vážně. Tomu, kdo na to přišel, bych dal snad i prémie :o) Líbí se mi, že jdete s pravdou na povrch a nebojíte se ji říct. Jen tak dál.
Držím palce v blížících se volbách!
S pozdravem
Adam Šíma

Dobrý den! Dnes jsem dostal od Vás složenku na zaplacení státního dluhu. Váš nápad považuji za geniální, protože to je snad jediný možný způsob, jak probudit naše zabedněné spoluobčany z letargie a z falešné představy o tom, že zadlužení státu vlastně nic neznamená, že dluhy se nemusí platit a že to stejně nakonec „nějak“ dopadne. Celá řada lidí v tomto státě má vymyté mozky z propagandy ČSSD a KSČM, kteří by rozdávali, když není z čeho, a přivedou republiku, pokud vyhrají volby, ke státnímu bankrotu, který bude prohrou nás všech, kteří v této zemi žijeme.
Jiří Leden z Úpice u Trutnova

Další názory naleznete zde.

Jan Jakob
tiskový odbor TOP 09
V Praze 17. května 2010
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme