Vláda preferuje soukromé zájmy na úkor zájmů veřejných

7. 7. 2015

Charakteristickým rysem této vlády je prosazování soukromých zájmů na úkor zájmů veřejných. Přesto, že vládní koalici tvoří dvě historicky nejstarší politické strany, ČSSD a KDU-ČSL, neváhají tyto strany potlačovat své výchozí programové ideje a odkládají nebo dokonce ignorují systémová řešení výzev budoucnosti pro okamžitý soukromý prospěch.

Na programu schůze sněmovny jsou dva body, na nichž je tato skutečnost zvláště patrná.

1. Elektronická evidence tržeb

Ze statistiky Eurostatu jednoznačně vyplývá, že tento projekt přinese likvidaci významného počtu živnostníků a drobných podnikatelů, aniž by přispěl ke zvýšení inkasa DPH do státního rozpočtu. Dosud je však málo zdůrazňováno další obrovské riziko tohoto projektu, což je zneužití informací. Největší producent potravin v ČR si z pozice ministra financí chce vybudovat dokonalý monitoring, který mu v reálném čase poskytne všechny potřebné informace o situaci na trhu, finančních operacích a finanční kondici jeho konkurence. Je srozumitelné, proč si takový systém přeje Andrej Babiš. Nechápeme však motivy jeho koaličních partnerů. Apelujeme na ČSSD a KDU-ČSL, aby se nepropůjčily tomu, že za miliardy z veřejných peněz bude pro majitele Agrofertu vybudován on-line monitoring trhu, díky kterému získá dominantní konkurenční výhodu. Výsledkem by nebylo narovnání podnikatelského prostředí, výsledkem by naopak bylo totální pokřivení hospodářské soutěže a podřízení trhu jednomu oligarchovi.

2. Daňová podpora biopaliv

Česká republika od 1. 7. 2015 vědomě porušuje své závazky vůči Evropské unii, protože se ocitla v režimu nepovolené veřejné podpory výroby a distribuce čistých biopaliv. Této situaci bylo možné předejít přijetím pozměňovacího návrhu poslance Karla Raise (20. 5. 2015). Poslanci KDU-ČSL, ČSSD a ANO 2011 na pokyn vedení svých stran tento pozměňovací návrh nepodpořili a vědomě tak upřednostnili zájmy agrobaronů před veřejným zájmem a mezinárodními závazky. Plnou odpovědnost za důsledky tohoto kroku nesou společně všechny tři vládní strany.

TOP 09 nadále setrvává na pozici, kdy nezpochybňuje evropskou směrnicí nařízené přimíchávání biopaliv do fosilních směsí. Zásadně však odmítá pokračování veřejné podpory ze státního rozpočtu.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 7. července 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme