× Pohněme s tím. Společně!

Vláda porušuje svou povinnost vůči penězům daňových poplatníků. Evropský parlament nikoliv

30. 6. 2020
  • Rezoluce Evropského parlamentu není vměšováním se do vnitřních záležitostí České republiky
  • Navýšení výdajů státního rozpočtu o 137 miliard pokládáme za nebezpečné, neodpovědné a riskantní

Vláda svým stanoviskem vůči rezoluci Evropského parlamentu potvrdila, že její prioritou není zájem českého občana a daňového poplatníka. Její prioritou jsou zájmy svěřenského fondu předsedy vlády Babiše a ministři se chovají jako jeho zaměstnanci. Zvláště ostudná je forma vládního usnesení. Argumenty i stavba jednotlivých vět jsou zcela shodné se stanoviskem Agrofertu. Je důvodné se domnívat, že stanoviska vlády i stanoviska holdingu ke konfliktu zájmu Andreje Babiše píše jeden a tentýž tým.

„Vláda se tím degradovala na politickou divizi soukromé obchodní společnosti,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Odmítnutí rezoluce je výsměch nejenom evropským institucím ale především českým občanům. Řadě z nich není lhostejné, že je v čele vlády velkopodnikatel, nikoliv státník. Pozice vlády poškozuje celou Českou republiku a parlament by neměl mlčet. Na řádné schůzi Sněmovny navrhnu projednání této věci,“ dodává poslankyně Pekarová Adamová.

TOP 09 během prvního čtení novely zákona o státním rozpočtu navrhovala přepracování návrhu a snížení celkových výdajů o 80 miliard. Pokládáme za nebezpečné, že nemusí být dodržen princip, že ve druhém čtení již nelze měnit celkové příjmy a výdaje. Z tohoto důvodu nebudeme ve druhém čtení předkládat žádné pozměňovací návrhy.

Podpoříme všechny, které povedou ke snížení výdajů, nepodpoříme žádný, který by vedl k jejich zvýšení. „V každém případě platí, že navýšení výdajů o 137 miliard pokládáme za předčasné, neodpovědné a riskantní,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Praha 30. června 2020

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09