Vláda chce přidat krajům, na obce a města ale schválně zapomíná

9. 10. 2015

Poslanecký klub TOP 09 a Starostové nesouhlasí s diskriminačním plánem vlády na zvýšení podílu z výběru DPH pouze krajům. Obce a města, které stejně jako kraje nezískaly v roce 2012 žádný podíl na zvýšení DPH, si nyní po zrušení důchodové reformy zasluhují zvýšení podílu ze sdílených daňových příjmů stejnou měrou.

Obecní, městské a krajské rozpočty spolu musí dýchat. Když se před třemi lety zvyšovalo DPH, samosprávy z toho neměly profit, protože zisk z těchto příjmů byl určený na financování důchodové reformy. Vláda ale reformu letos zrušila a z těchto peněz hodlá přidat pouze krajům. Obcím a městům už ne, což ale nemá žádnou logiku. Snad jen takovou, že příští rok budou krajské volby,“ říká místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (klub TOP 09 a Starostové).

Takto nerovný přístup kritizuje i Věra Kovářová, členka Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj (klub TOP 09 a Starostové). „Bylo by legitimní, aby po zrušení druhého důchodového pilíře byly peníze přidány i českým obcím a městům. Je smutné, že vláda zavádí mezi obcemi a kraji diskriminaci, a to tím spíš, že odstraněním diskriminace mezi malými a velkými obcemi byla motivována poslední reforma rozpočtového určení daní. Z reakcí stovek starostů je patrné, že s plánem vlády zásadně nesouhlasí. Máme signály o tom, že by byli ochotní za rovné podmínky i demonstrovat,“ říká Kovářová.

V Poslanecké sněmovně jsou přitom dva pozměňovací návrhy, které nespravedlivou situaci řeší a přidávají peníze rovněž obcím a městům. Jeden z nich iniciovala ve Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj poslankyně Věra Kovářová. „Budeme usilovat o to, aby koalice přijala jeden z pozměňovacích návrhů,“ dodává Gazdík.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 9. října 2015