× Pohněme s tím. Společně!

Veřejnost i odborníci si zaslouží znát data o COVIDu. Dnešní situace připomíná okamžik, kdy v září řešíme červencové povodně

15. 9. 2020
  • Vláda začala pozvolna prosazovat některé z našich osmi doporučení (možné zkrácení a zjednodušení karantény)
  • Budeme prosazovat zařazení mimořádných bodů ke zhodnocení stavu COVID-19 v ČR

Zatímco na jaře stoupal počet nakažených v Česku spíše po desítkách denně, dnes roste po tisících.  „Je tedy nejvyšší čas, aby se předseda vlády přestal řídit radami věštkyní a marketérů a začal konečně činit kroky, které vývoj pomohou zvrátit. Opětovná aktivace krizového štábu může být prvním z nich. Aktuální stav totiž připomíná absurdní okamžik, jako bychom teď v září svolávali Ústřední krizový štáb k červencovým povodním,“ říká Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09.

Vláda nesmí šetřit na těch nejpotřebnějších a brát jim šanci na vzdělání

„V dnešní situaci je také katastrofa, jak rozdílná stanoviska mají členové vlády, premiér a koordinátoři jmenováni vládou (tedy profesor Prymula) a ministerstvo zdravotnictví,“ říká lékař a poslanec TOP 09 Vlastimil Válek. Vláda by se podle poslance Válka měla se všemi institucemi sjednotit, a především nabídnout veřejnosti přesná statistická data, která předvídají pravděpodobné scénáře vývoje epidemie. „Biomedicínské statistické analýzy nejsou podvod, ale seriózní věda! Pokud existuje vysoké riziko, což dokáže Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR spočítat, že hrozí katastrofický scénář, pak je nutné jednat tak, aby nenastal. Přestaňte se ale chovat jako zbabělci a strkat hlavu do písku,“ dodává Válek.

„Jsem přesvědčena o tom, že by se Sněmovna měla zabývat také novelou vyhlášky o inkluzi, která v současné podobě nepočítá s osobními asistenty pro hendikepované děti a jejich rodiče tak staví do téměř neřešitelné situace. Vláda nesmí šetřit na těch nejpotřebnějších a brát jim šanci na vzdělání,“ dodává poslankyně Markéta Pekarová Adamová.

Opět podpoříme OSVČ i soukromé subjekty v živé kultuře

Na dnešním jednání Sněmovny budeme také požadovat zařazení mimořádných bodů. „Budeme opět chtít prosadit zařazení bodu o podpoře OSVČ a soukromých subjektů v živé kultuře,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. V tomto sněmovním usnesení stojí, že by na kompenzační bonus měly mít nárok také v období od 9. června do 31. srpna. OSVČ v oblasti živé kultury musí tvrdě trénovat několik hodin denně, aby si zachovaly svoji kompetenci. Za tuto práci nejsou nijak ohodnoceni, ohodnoceni jsou až za realizované představení. Na grémiu Poslanecké sněmovny se tento bod podařilo zařadit na čtvrteční jednání.

„Vládní koalice na poslední mimořádné schůzi odmítla schválit její program a například právě na toto prodloužení podpory OSVČ v kultuře se nedostalo. Doufáme, že se vládní poslanci teď konečně inspirují, podobně jako to udělala vláda v případě některých z našich osmi priorit pro zvládnutí koronavirové krize, které začíná pozvolna uvádět do praxe,“ dodává předsedkyně TOP 09.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: