Ve Sněmovně byla ustanovena neformální skupina přátel Svobodného Běloruska

13. 5. 2022

Největší pozornost světa je soustředěna na Putinovu válku na Ukrajině, nicméně ani v této situaci nesmíme zapomínat na podporu demokratických sil v Bělorusku. I proto na půdě Poslanecké sněmovny vznikla neformální skupina přátel Svobodného Běloruska. Jejími členy jsou zástupci všech demokratických stran včetně předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové, na jejíž pozvání přijela tento týden do Prahy Svjatlana Cichanouská, vůdkyně svobodného Běloruska.

„Ruská válka na Ukrajině snad otevřela oči všem. Bělorusko je největším evropským spojencem Putina a takové totalitní režimy patří maximálně do učebnic historie. Vznik Skupiny přátel svobodného Běloruska jsem přislíbil během jednání přímo Svjatlaně Cichanouské s tím, že rolí skupiny bude nejenom vyjádření podpory její země, ale především bude pro zástupce běloruské demokracie kontaktním partnerem se svobodnou Evropou,“ vysvětluje Marek Ženíšek, předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny.

Členy neformální skupiny jsou Marek Ženíšek, Ondřej Kolář, Markéta Pekarová Adamová, Helena Langšádlová (všichni TOP 09), Ondřej Benešík, Šimon Heller, Marek Výborný, Hayato Okamura (všichni KDU-ČSL), Pavel Žáček, Petr Beitl, Eva Decroix (všichni ODS), Jaroslav Bžoch (ANO), Barbora Urbanová (STAN) a Olga Richterová (Pirátská strana).

Svobodné Bělorusko budeme podporovat i během českého předsednictví Evropské unie. V druhé polovině roku chystá Česká republika mimo jiné dvě velké události ve Sněmovně zaměřené na projekt Východního partnerství, který iniciuje Evropská unie. Jeho cílem je těsnější spolupráce se státy východní Evropy a Kavkazu, a to včetně Běloruska a Ukrajiny.

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme