Válek: Napravili jsme nedostatky v povinném očkování

12. 2. 2020

Ve Sněmovně dnes byl schválen ve třetím čtení návrh zákona o ochraně veřejného zdraví včetně pozměňovacího návrhu, který předložila skupina poslanců pod vedením místopředsedy TOP 09 Vlastimila Válka. Tento návrh umožní jednodušší přístup do kolektivu dětem, které nemůžou být očkovány pro dočasnou kontraindikaci, např. kvůli aktuálnímu zhoršení zdravotního stavu. Dočasnou kontraindikací, která může očkování bránit měsíce nebo i roky, je například atopický ekzém, leukémie nebo epilepsie.

Stávající legislativa tento stav neřeší. Zákon stanoví, že dítě může být k předškolnímu vzdělávání přijato i tehdy, pokud se očkování nemůže podrobit pro trvalou kontraindikaci. Problém však nastává, když je u dítěte diagnostikována kontraindikace dočasná, v takovém případě, dle textace zákona, dítě do školky přijato být nemůže.

„Vítám, že náš pozměňovací návrh byl schválen, protože velmi pomůže dětem, které nikoho neohrožují, ale dosud byly z kolektivu vyloučeny, což jim neprospívalo ani z lékařského hlediska s ohledem na jejich duševní zdraví. V případech, kdy není lékařem výslovně potvrzeno, že se jedná o kontraindikaci trvalou, mívají rodiče s přijetím dítěte do školky problém. Školky za přijetí takového dítěte mohly být doposud pokutovány, to se dneškem mění. Díky našemu pozměňovacímu návrhu budou mít děti, které nemohou být ze závažných zdravotních důvodů očkovány, zabezpečen přístup do kolektivu,“ uvedl Vlastimil Válek, místopředseda TOP 09 a člen zdravotního výboru.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskové mluvčí

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme