Únosy dětí do Ruska musíme trestat, vyzývá vládu Výbor pro evropské záležitosti

1. 11. 2023

Proti násilnému přemisťování dětí z Ukrajiny do Ruska a Běloruska dnes vystoupil sněmovní Výbor pro evropské záležitosti. Na návrh poslance Ondřeje Koláře z TOP 09 požádal také vládu, aby prosadila zařazení osob zapojených do násilné a nedobrovolné rusifikace dětí z Ukrajiny na sankční seznamy EU.

Nucená rusifikace, jak se odsuny a převýchova ukrajinských dětí nazývají, je podle sněmovního Výboru pro evropské záležitosti zločin a genocidní jednání. „Systematická likvidace budoucí generace Ukrajinců je bohužel jedním z mnoha válečných zločinů, které na Ukrajině páchá současné Rusko. Výjimkou nejsou případy, kdy okupanti zastřelí oba rodiče a děti odvezou za hranice do převýchovných táborů,“ uvedl místopředseda výboru Ondřej Kolář.

Česká republika má nástroje, jak tyto zločiny alespoň částečně trestat, i když se dějí za její hranicemi. „Osoby zapojené do tohoto strašného systému můžeme zařadit na národní sankční seznamy, v evropských strukturách prosazovat totéž na evropské úrovni. Rozhodně jde dělat víc než teď. Proto jsme usnesením vládu požádali, aby v dané věci jednala,“ říká poslanec Kolář.

Přijaté usnesení dále žádá vládu, aby se soustředila i na potřeby unesených dětí, prosadila ochranu práv dětí, které požívají zvýšené ochrany v průběhu ozbrojených konfliktů nebo podporovala nevládní organizace, které se zabývají návratem dětí do vlasti a také poskytovala pomoc při zapojení dětí zpět do běžného života.

„Věřím, že není nutné rozebírat, jak se mě osobně představa popsaných událostí jako otce čtyř dětí dotýká. Jde o děsivou noční můru pro každého rodiče, a proto věřím, že se nám díky tomu podaří pomoc řešit rychle a účinně,“ doplňuje Ondřej Kolář.

Markéta Volfová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: Ondřej Kolář