× Pojďte do toho s námi.

Trojkoalice SPOLU Na dostavbě Dukovan se nesmí podílet firmy z Ruska nebo Číny!

27. 1. 2021

Zástupci ODS, KDU-ČSL i TOP 09 se shodli, že z bezpečnostního hlediska je nepřípustné, aby se na dostavbě Dukovan podílely firmy z Ruska nebo Číny, a to jak samostatně, tak formou firemních konsorcií.

„Vláda má tak jedinečnou šanci vybrat si, zda se staneme vazalskou zemí závislou na tom, jak fouká vítr z východu, nebo budeme energeticky soběstačnější jasně proevropskou zemí. Na dnešním setkání proto zopakuji ještě jednou požadavek vyloučit z tendru Rusko a Čínu, a to i jako součást konsorcia i jako subdodavatele,“ připomněla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Naše pozice je pořád stejná, na jednání budeme za ODS prosazovat, aby uchazeči z Ruska a Číny nebyli připuštěni do tendru ani jako případní členové konsorcia. To znamená, aby ČR oslovila uchazeče z Francie, Jižní Koreji a USA. Současně říkáme, že nejhorší varianta, kterou by vláda mohla vzhledem k energetické situaci zvolit, je odložení zahájení tendru, protože to reálně znamená odložení celé věci o dva roky a rok 2036, kdy by měl nový blok fungovat, je opravdu blízko. Smlouva uzavřená mezi státem a ČEZ dává i příští vládě možnost zasáhnout do tendru a vyřadit z bezpečnostních důvodů jakéhokoliv uchazeče či subdodavatele. Pokud by současná vláda zájemce ohrožující bezpečnost nevyřadila, tak by po volbách – pokud nám voliči dají důvěru k sestavení vlády – naše vláda zasáhla,“ uvedl Petr Fiala, předseda ODS.

„Za KDU-ČSL prosazujeme, aby dodavatel jaderné elektrárny Dukovany nebyl z Ruska ani z Číny. Z bezpečnostních důvodů považujeme dodavatele z těchto zemí za rizikové, proto chceme, aby těmto firmám nebylo vůbec umožněno se tendru účastnit. I v případě konsorcia jsme velmi obezřetní, i zde by měla být naprosto jasná podmínka a garance, že ani v konsorciu nebudou tito dodavatelé dodávat klíčové prvky elektrárny jako je reaktor, turbína, či řídící systém. Toto bude naše jasná pozice za KDU-ČSL,“ konstatoval před schůzkou s premiérem předseda lidovců Marian Jurečka.

Vláda stojí před zásadním rozhodnutím, zda bude na největším projektu v historii ČR spolupracovat s firmami z autoritářských zemí, před kterými varovaly i bezpečnostní a zpravodajské služby. Když předem vyloučíme z tendru na dostavbu firmy z Ruska a Číny, celková cena projektu neporoste. To nejsou slova opozice, ale Jaroslava Míla, vládního zmocněnce pro jadernou energetiku.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskového mluvčího TOP 09

Osobnosti: