Třetina: Obce nebudou schopny platit zaměstnance, závazky ani investovat. Pomůže schválení senátního zákona

15. 5. 2020

Obce nebudou schopné splácet závazky. Podpořte senátní verzi zákona o kompenzačním bonusu, vzkazují starostové poslancům.

Starostové měst na Znojemsku Tomáš Třetina (TOP 09) a Pavel Málek (STAN) vyzývají poslance k tomu, aby podpořili senátní vratku zákona o kompenzačním bonusu. Vláda si v tichosti tento zákon prosadila sama ve zrychleném režimu. Obce a kraje se podle něj musí podílet na vyplácení bonusu pro živnostníky a malé firmy. I proto Senát poslal do Sněmovny návrh, aby obce a kraje této povinnosti poslanci zbavili.

„Podporou tohoto návrhu zajistíte nejen daňové příjmy své obci či městu, ale hlavně tak zajistíte následné inkaso daní do státního rozpočtu, podpoříte zaměstnanost v regionech, a práci nejen pro OSVČ, ale i další firmy a zaměstnavatele,“ stojí ve výzvě starostů Třetiny a Málka.

Starostové Moravského Krumlova a Jevišovic uvádějí v otevřeném dopisu konkrétní příklad, jak se projevil dopad jejich rozpočtů: „Obdržené inkaso daní za duben 2020 je o 35–40 % nižší než v roce 2019. Jedná se tak o obrovský propad, který naše rozpočty nemohou unést. Jestliže toto snížení, zapříčiněné započtením daňových bonusů pro OSVČ do sdílených daní, bude zachováno, obce nejen nebudou schopny investovat, tj. zaměstnávat lidi a dávat zakázky firmám. Co je ale zásadní, stovky obcí nejsou schopny splácet své závazky vůči bankám.“

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme