TOP 09: Zdanění církevních restitucí je loupež podruhé

30. 10. 2018

Na probíhající schůzi Sněmovny budou poslanci projednávat zdanění církevních restitucí a zrušení karenční doby.

Zákon o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi byl schválen v roce 2013 za vlády Petra Nečase. Počítal s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci a během této doby má dojít k úplně odluce církve od státu. Současná vládní koalice však navrhuje, aby došlo ke zdanění těchto peněžitých náhrad. Pro TOP 09 je taková zákonná úprava naprosto nepřípustná.

„Pokud se dnes hovoří o zdanění náhrad, tak je to absurdní z hlediska práva i z hlediska daňové legislativy. Když Vám někdo něco ukradne, což komunisté kdysi ukradli církvím, a už je vyplacená náhrada, tak je to náhrada za ukradený majetek. To není příjem. Tudíž to nemůže být ani daněno. Pokud by něco takového bylo schváleno a prosazeno, tak by to byla jenom další krádež a další křivda. Koneckonců pro komunisty je typická,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Zrušení karenční doby navrhuje hnutí ANO, ČSSD a KSČM. Chtějí, aby se zaměstnancům opět proplácely i první tři dny nemocenské. TOP 09 zrušení karenční doby odmítá.

„V povinných pojistných systémech je to ten poslední reformní krok, který vládní koalice ještě nezrušila. V minulém volebním období jsme schválili zvýšení dlouhodobého nemocenského. Stát by měl občanovi pomoci v případě vážného onemocnění, které vyžaduje dlouhodobou pracovní neschopnost. Banální nemoc, jako je nachlazení, by měl občan brát jako svoji spoluúčast, aby měl stát dostatek prostředků pro lidi s vážnější diagnózou. A do této situace se může dostat úplně každý,“ řekl Miroslav Kalousek.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Praha 30. října 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme