TOP 09: Vyzýváme vládu, aby našla úspory ve státním rozpočtu a představila systém financování důchodů

30. 7. 2021

Poslanecká sněmovna dnes projednává novelu zákona o důchodovém pojištění, kterou by mělo dojít ke zvýšení důchodů. Poslanci TOP 09 navrhují přijetí doprovodného usnesení, kterým Sněmovna vyzve vládu, aby racionalizovala výdaje státního rozpočtu a našla v něm úspory.

„Zvyšování důchodů je oblíbený politický evergreen současné vlády, se kterým přichází vždy před volbami. Zvýšení důchodů je potřebné, ale je nezbytné myslet na úroveň státního dluhu, v současnosti nejsou veřejné finance v přebytku, naopak se pohybujeme v rekordních schodcích. Proto chceme, aby se vláda chovala zodpovědně, tyto výdaje na důchody nesmí vláda řešit zvyšováním dluhu, ale naopak úsporami na straně výdajů státního rozpočtu,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Odhad vývoje dluhu sektoru veřejných financí, který zpracovala Národní rozpočtová rada je alarmující. Není pravda, že na důchody při současném způsobu financování vždy bude, což bohužel někteří vládní politici stále tvrdí. Z predikcí je patrné, že zhruba v roce 2035 se dostane důchodový systém do kritické fáze a zhruba okolo roku 2050 nebude na důchody vůbec, pokud se nic nezmění. To jsou jasné argumenty, proč důchodový systém řešit komplexní reformou,“ říká místopředseda TOP 09 Jan Jakob.

„Zároveň podpoříme pozměňovací návrh, který sníží vysoké důchody bývalých nejvyšších komunistických předlistopadových funkcionářů. Tím, že budou sníženy jejich mimořádně vysoké důchody vypočtené z mimořádně vysokých platů, které pobírali během komunistického režimu, dojde po letech alespoň k částečné spravedlnosti a satisfakci vůči ostatním občanům,“ dodává Jakob.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme