TOP 09: Vláda projídá a přerozděluje budoucnost této země

19. 10. 2015

Vládní priority na rok 2016 bohužel nejsou investice do budoucnosti, ani ozdravění stavu veřejných rozpočtů, jak tvrdí ministr financí. Vládními prioritami jsou naopak provozní výdaje státu, zejména zvyšování počtu státních zaměstnanců, růst jejich platů a položka „neinvestiční dotace podnikatelským subjektům“, v odborných kruzích běžně nazývaná: „Babiš sobě“.

Místo toho, aby vláda využila dodatečných příjmů vytvářených růstem ekonomiky na výraznější snížení deficitu, doslova jej projídá, upozornil 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a dodal: Zatímco investiční výdaje nedosahují úrovně z dob pravicové vlády, výdaje na provoz státu neodůvodněně akcelerují. Je to pravý opak volebních slibů ministra financí a předsedy hnutí ANO.“

Kromě toho má strukturální schodek celých veřejných financí dosáhnout 1,4 procent HDP a má být dominantně způsoben právě schodkem státního rozpočtu. Strukturální schodek je očištěn od vlivu hospodářského cyklu a mimořádných událostí. Nejvěrněji tak zobrazuje skutečnou snahu vlády šetřit. Pro porovnání - vláda s účastí TOP 09 končila svůj mandát se strukturálním přebytkem ve výši 0,2 procent HDP. Zhoršení stavu veřejných rozpočtů je tedy zjevné. Vláda se sice verbálně hlásí k evropské fiskální smlouvě, ale svojí fiskální politikou ji ignoruje.

Více byrokracie, plýtvavý stát a pumpování peněz do spotřeby na dluh ještě nikdy dlouhodobý hospodářský růst nepřineslo. Daňové příjmy ze slušného růstu ekonomiky by proto vláda měla přednostně směřovat do většího snížení deficitu,“ uvedl Miroslav Kalousek.

TOP 09 proto navrhne Poslanecké sněmovně ke schválení toto usnesení: „Poslanecká sněmovna PČR vrací návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2016 vládě k přepracování. Doporučuje vládě následující změny: Výdaje a deficit snížit minimálně o 20 miliard korun a úspory nalézt zejména v provozních výdajích státu a v neinvestičních dotacích podnikatelským subjektům.“

„Svojí výší deficitu i skutečnými prioritami vlády se jedná o mimořádně neodpovědný rozpočet. Ministrovi financí je to zjevně jedno, pokud jsou v rozpočtu dostatečně zohledněny podnikatelské zájmy Agrofertu,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu a člen rozpočtového výboru Sněmovny František Laudát (TOP 09).

Prezentaci s čísly ke státnímu rozpočtu najdete zde v příloze.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 19. října 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme