TOP 09: Vítáme názorové změny v pražské koalici

4. 1. 2011

TOP 09 vítá, že Rada HMP a primátor se rozhodli připojit k požadavku na zrušení nestandardního
výběrového řízení na rekonstrukci Ústřední čistírny odpadních vod v Praze. TOP 09 však zároveň nadále trvá na zařazení zvláštního bodu programu „ÚČOV – jednání o zrušení tendru“ na zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy 20. ledna.

„Obrovský korupční potenciál, zřejmě účelové podmínky výběrového řízení, chyby v samotné koncepci
rekonstrukce ÚČOV a zcela zbytečné vystavení Prahy a České republiky pokutám Evropské komise jsou výtky, které opakujeme již dlouhou dobu. Nejprve jsme k transparentnímu postupu v rámci tendru vyzvali již před volbami, ale radnice mlčela. Později jsme iniciovali svolání mimořádného zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy, ale obě koaliční strany bezvýhradně trvaly na pokračování výběrového řízení a výzvy TOP 09 odmítly jako neopodstatněné. V rámci výboru pro životní prostředí jsme dále požadovali důkladné prošetření výběrového řízení a zveřejnění veškerých smluv, což se nestalo. Tato pokračující neochota koaličních stran jednat nás nakonec donutila podat podnět k ÚOHS,“ vyjmenoval kroky TOP 09 volební lídr v Praze Zdeněk Tůma.

Někteří členové koaličních stran deklarovali v poslední době svůj příklon ke zrušení tendru, což TOP
09 velmi vítá. „Ukazuje se, že společný postup vytrvalé a nekompromisní opozice, veřejného mínění a
pozornosti sdělovacích prostředků může donutit rozumné lidi v ODS a ČSSD k přehodnocení stanoviska. Co je však zarážející, je fakt, že pouze odhalení podezření z ilegálního financování ODS a policejní vyšetřování, tedy nikoli zřejmá finanční ztráta pro Prahu, byly důvodem pro tuto změnu názoru“, řekl předseda klubu Zastupitelů TOP 09 Tomáš Hudeček.

„Primátor Svoboda by měl občanům i zastupitelům vysvětlit, jak bude postupovat proti vedoucím
pracovníkům magistrátu, kteří zpracovávali evidentně vadné podklady výběrového řízení. V této situaci by měl také oznámit, jak bude postupovat proti advokátní kanceláři, která pro magistrát celé výběrové řízení vede a nikdy neupozornila na evidentní právní vady. Na ty nyní pana primátora, podle jeho vyjádření, museli upozornit jiní právníci,“ dodal Hudeček.

TOP 09 bude požadovat, aby primátor 20. ledna na zasedání Zastupitelstva přednesl podrobnou zprávu a odpověděl na všechny přednesené otázky.

Alžběta Plívová

V Praze 4. 1. 2011