TOP 09: Větší pravomoci obcí v loterijním zákoně

19. 5. 2011

Sněmovní Rozpočtový výbor dnes schválil vládní návrh novely zákona o loteriích. Výborem však neprošel na vládní novelu navazující komplexní pozměňovací návrh, který dává směrem k hazardu větší pravomoci obcím. „Je to zklamání, avšak budeme se i nadále snažit tyto změny prosazovat. Jsou totiž v podstatě reakcí na zcela oprávněné požadavky obcí. Je přirozené, aby mohly samy více regulovat hazard na svém vlastním území,“ popsal hlavní parametr návrhu jeho předkladatel Jan Farský z TOP 09. Návrh nebyl těsně přijat potom, co pro něj hlasovalo jen 11 členů výboru z 22 přítomných.

Součástí návrhu je například požadavek, aby byly sjednoceny odvody všech loterijních výnosů pro veřejně prospěšné účely ve výši 20 % a z nich pak čtvrtina povinně odvedena obcím,“ doplnila Helena Langšádlová, která spolu s dalšími poslanci jak z TOP 09, tak ODS návrh podpořila.

Oproti oficiálnímu usnesení výboru prosadili navrhovatelé změn nesouhlasné menšinové stanovisko. O návrhu se bude tedy hlasovat ještě na jednání Poslanecké sněmovny, přičemž zpravodajem bude Jan Farský.

Komplexní pozměňovací návrh byl přitom vyjednáván v široké skupině poslanců napříč vládními stranami.

Oproti původnímu vládnímu návrhu počítá s řadou důležitých změn:

  • Sjednocení odvodů všech loterních výnosů pro veřejně prospěšné účely ve výši 20 %, z nichž bude ¼ povinně odváděna obcím.
  • Přesně definované veřejně prospěšné účely, na něž budou výnosy odváděny, včetně zveřejnění všech dokumentů na internetu.
  • Obce jsou účastníky správního řízení o vydání povolení k provozování loterií na svém území.
  • Obce mohou vydat obecně závaznou vyhlášku, že hazard nesmí být provozován na celém jejich území, i jeho vybrané konkrétní části.
  • Povolení k provozování loterií budou zkrácena na tři roky.
  • Zákon se nabude vztahovat na drobné karetní hry (např. hospodský mariáš).
  • Video-loterijní terminály budou zatíženy stejným místním poplatkem jako výherní hrací přístroje.

 

TOP 09

V Praze 19. 5. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme