TOP 09 věnovala dar Biskupské knihovně

21. 10. 2011

V sedm hodin večer přerušilo své poslední jednání před sněmem předsednictvo TOP 09. Důvodem byla návštěva monsignora Jana Vokála, který po současném arcibiskupovi Dominiku Dukovi převzal péči o Biskupskou knihovnu. Právě ta byla hlavním bodem zájmu TOP 09.

TOP 09 se dnes připojila k řadě subjektů, které považují zachování Biskupské knihovny v Hradci Králové za cíl významný nejen pro místní diecézi, ale i pro celou konzervativní společnost. První místopředseda strany Miroslav Kalousek se rozhodl památku podpořit již při své nedávné návštěvě Hradce Králové, kdy se účastnil rozloučení s emeritním královéhradeckým biskupem Mons. Karlem Otčenáškem. Předsednictvo TOP 09 tak dnes využilo příležitosti a při prohlídce knihovny věnovalo na její zachování finanční dar v hodnotě padesáti tisíc korun.

Jsme stranou založenou na křesťanských hodnotách, a je proto pro nás ctí a radostí, že jsme vás mohli navštívit. Máme jen jednu prosbu, ať nás zde v Hradci Králové při našem rokování osvítí Duch Svatý,“ řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Rekonstrukce historické Biskupské knihovny se vzácnými svazky, z nichž nejstarší je z roku 1442, byla započata za působení soudobého pražského arcibiskupa Dominika Duky, který se mimo jiné podílel také na vybudování nové Biskupské knihovny v prostorách Nového Adalbertina, tedy v místě, kde zítra vypukne Druhý celostátní sněm TOP 09.

Po návštěvě monsignora Jana Vokál se členové předsednictva TOP 09 spolu s krajskými předsedy vrátili zpět k jednacímu stolu.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09