TOP 09 startuje horkou fázi kampaně

4. 9. 2017

Hlavní část svojí předvolební kampaně dnes zahájila v Praze TOP 09. Strana už dříve představila hlavní motiv kampaně - "Neuhneme", na který nyní navázala dalšími slogany, kterými chce oslovit voliče. Ve svém programu TOP 09 zdůrazňuje například podporu podnikání a omezování byrokracie.

„Prosazujeme politiku, která svobodu každého člověka chrání, nikoliv oslabuje a lidi šikanuje. Prosazujeme politiku, která naši demokracii posiluje, ne oslabuje. Prosazujeme vládu práva, nechceme vládu vůdců,“ říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

TOP 09 je jediná proevropská pravicová strana. „Usilujeme o to, aby se význam ČR v EU zvyšoval. Nedopustíme, aby se naše země ocitla na její periferii. Evropskou unii si neidealizujeme. Víme, že se musí změnit, ale musí se změnit s námi, v jejím hlavním proudu, ne bez nás,“ dodal Miroslav Kalousek, lídr středočeské kandidátky TOP 09.

Kromě prozápadního směřování jsou pro TOP 09 klíčovými tématy vzdělání, podpora vědy a inovací, a také rodiny. „Přirozené je chtít jak rodinu, tak práci, proto říkáme, že žena má právo na rodinu i kariéru. Rodiny TOP 09 podpoří například nabídkou nových možností pro pracující matky, které si budou moci odečíst z daní náklady na hlídání dětí nebo využít státní rodičovský příspěvek pro prarodiče a výhody dětských skupin,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09 prosadí také spravedlivější mateřskou a hodlá se znovu vrátit k diskusi o penzijní reformě, která nabídne možnost spoření na vlastní důchod, ale i přispěni rodičům. „Odpovědná reforma je klíčem k důstojnému stáří těch, kteří pracují dnes, i k penzím dalších generací. Máme odvahu znovu otevřít důchodovou reformu,“ dodala poslankyně Markéta Pekarová Adamová, která kandiduje na druhém místě v Praze.

V kontaktní kampani, kterou TOP 09 už od roku 2009 považuje za klíčovou při oslovování voličů, chystá TOP 09 v krajích mnoho novinek. Za voliči vyrazí na tříkolkách i s veterány. V Libereckém kraji bude lídr Václav Horáček řídit tříkolovou elektrickou rikšu, upravenou pro rozvoz kávy a nanuků. V Olomouckém kraji se jednička kandidátky Aleš Jakubec po prázdninové cyklotour objeví znovu mezi voliči ve veteránu značky Volkswagen (brouk) a chystá se mimo jiné objet většinu minipivovarů v rámci akce Na pivo s Alešem.

Originální meeting point s nabídkou originálních fotografií pro voliče chystají kandidáti TOP 09 v Brně, v Jihočeském kraji bude kontaktní kampaň spojená s uměním street art. Lídr Pavel Klíma bude nejen sám malovat, ale zároveň poradí všem, kteří si budou malování chtít zkusit. Středočeští kandidáti chtějí zaujmout voliče také pojízdnou kavárnou, a stejně jako na Vysočině a ve Zlínském kraji, plánují intenzivní door-to-door kampaň, během které osloví tisíce domácností. Kontaktní kampaň podpoří strana z celostátního rozpočtu 4 miliony korun, minimálně stejnou sumu do ní vloží jednotlivé kraje. I z těchto peněz je placena originální volební brožura, kterou chtějí pražští kandidáti Dominik Feri s Markétou Pekarovou Adamovou oslovit prvovoliče a další mladé lidi.

„Naše země je na křižovatce, proto je třeba každého hlasu. Jsme strana, která neuhne ze svých zásad, a vážíme si všech, kteří vědí, že mají odpovědnost k současnosti i budoucnosti naší země,“ řekl čestný předseda TOP 09 a pražský lídr Karel Schwarzenberg a vyzval voliče, aby nebyli lhostejní a přišli k volbám.

Veškeré další informace naleznete na našem webu (kandidátky, program, akce v krajích).

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha, 4. září 2017