TOP 09: Spočítejte si, kolik Vám přibyde

26. 7. 2011

TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí naplnily dnes další, zásadní část svého předvolebního programu – reformu rozpočtového určení daní. Na webových stránkách TOP 09 si už nyní můžete dík speciální aplikaci spočítat, jak je na tom rozpočet Vaší obce před změnou RUD i jak na tom bude po ní.

Změna v rozpočtovém určení daní je pro TOP 09 naprostou prioritou.  „V okamžiku, kdy bude návrh schválen, skončí diskriminace osmdesáti procent lidí v naší zemi,“ říká předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík. „Řada obcí se dnes bezdůvodně potýká s existenčními problémy, jiné obce, například Praha, naopak plýtvají penězi na nesmyslně předražené projekty, jako jsou Opencard či Blanka,“ dodává.

Větší práva občanů

Chceme, aby si každý mohl přínos této reformy sám spočítat. Proto jsme vytvořili vyhledavač a umístili do něj data o všech obcích v Česku,“ sděluje volební manažer Jaroslav Poláček a dodává: „Jelikož jde skutečně o velkou změnu, hodlají TOP 09 a Starostové připravit pro veřejnost také samostatný speciální webový projekt věnovaný ryze této problematice. Chceme pro tuto reformu získat co nejširší podporu. Intenzivně proto zapojíme i aktivitu na sociálních sítích.“ Občané se budou moci na internetu informovat nejen o tom, jaké prostředky navíc jejich obec získá, ale budou se také moci vyjádřit k tomu, jak by s těmito prostředky naložili. Webové stránky by měly fungovat do konce prázdnin.

Poslanec Stanislav Polčák přijde proto v dohledné době také s další úpravou týkající se hospodaření obcí. „Pokud dnes obce schvalují rozpočty, mohou se k nim sice občané vyjadřovat, ale jejich připomínky nejsou podle zákona povinně projednávány. Mohou být prostě ponechány ladem. Budeme proto navrhovat, aby se obce podněty svých obyvatel musely více zabývat a více s nimi pracovat,“ vysvětluje Polčák.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 26. 7. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme