TOP 09: Sněmovna se musí distancovat od žaloby vlády na Evropskou komisi

11. 2. 2020

Poslanci TOP 09 nesouhlasí s žalobou, kterou podala vláda České republiky na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací pro holding Agrofert, a navrhnou zařazení mimořádného bodu na jednání Poslanecké sněmovny. V rámci tohoto bodu by poslanci měli projednat postup vlády a zaujmout k němu stanovisko.

„Podání žaloby na Evropskou komisi by mělo být až tím posledním krokem, který vláda učiní, když hájí skutečně zájmy České republiky. Vláda se však v tuto chvíli chová spíše jako advokát podniku Agrofert než jako nejvyšší politická reprezentace země. Přijatelné není ani následné vysvětlování tohoto kroku ze strany premiéra Babiše, který tvrdil, že na jednání nebyl a že je celá věc záležitostí právníků. Chceme, aby Sněmovna postup vlády projednala a budeme navrhovat, aby se od něj zároveň jasně distancovala,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Výdaje na obranu

TOP 09 odmítá návrh členů vlády, aby výdaje na obranu byly zastropovány na 1,4 % HDP a tím Česká republika porušila své závazky vůči NATO vydávat na obranu 2 % HDP.

„Zpochybňování našeho závazku investovat 2 % HDP do obrany země považuji za bezpečnostní riziko. Naši spojenci musí mít jistotu, že naše armáda je na takové úrovni, abychom byli platnými členy bezpečnostní architektury světa. Vláda Andreje Babiše z nás dělá slabý článek řetězu. To se může hodit KSČM, z jejichž milosti vládne, ale pro všechny ostatní občany je to nebezpečné. Tato vláda je nebezpečná naší zemi,“ říká první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

Více peněz z dohod o provedení práce

Sněmovna by měla v rámci „opozičního okénka“ projednat návrh zákona z dílny TOP 09, který zvyšuje hranici pro odvod zdravotního a sociálního pojištění při dohodě o provedení práce. Z dnešních 10 000 korun by se měla zvýšit na 11 500 korun měsíčně. Novelu TOP 09 předložila již v květnu 2018.

„Zvýšení limitů by znamenalo vyšší výdělky pro všechny, kdo si tímto způsobem přivydělávají. Jde především o studenty na brigádách, ale také o matky, které si přivydělávají na rodičovské dovolené, nebo o pracující důchodce. Hranice pro odvody se neměnila téměř devět let, nová hranice zohlední alespoň inflaci,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskové mluvčí

Osobnosti: