TOP 09: Slovanská epopej má zůstat v Moravském Krumlově

26. 10. 2010

Zástupci Místní organizace TOP 09 Moravský Krumlov spolu s jihomoravským poslancem za TOP 09 Janem Husákem se sešli s předsedou TOP 09 Praha Františkem Laudátem. Shodli se na tom, že by v současné situaci měla Slovanská epopej prozatím zůstat v Moravském Krumlově. „Pokud bude TOP 09 v pražské vládní koalici, bude prosazovat, aby Slovanská epopej prozatím zůstala v Moravském Krumlově. Způsob odvozu díla považujeme za zcela nevhodný a nedůstojný,“ řekl předseda TOP 09 Praha František Laudát. „Skutečností je, že Alfons Mucha Slovanskou epopej daroval Praze. Skutečností také je, že epopej pro nezájem hlavního města před zničením zachránil Moravský Krumlov. Domníváme se, že by nikdo neměl zpochybňovat vlastnictví epopeje. Na druhou stranu by Praha měla na nějakou, rozumně dlouhou dobu, ještě ponechat epopej na svém stávajícím místě a připravit pro ni důstojné prostory, jak autor díla ve své době požadoval,“ dodal František Laudát.

„Respektujeme vlastnictví Slovanské epopeje Prahou, a právě proto postoj pražské TOP 09 vítáme. Jsme rádi, že je pražská organizace konzistentní s deklarovaným postojem před komunálními volbami, tedy s podporou zachování Slovanské epopeje v Moravském Krumlově do doby, než Praha vystaví pro obrazy samostatné výstavní prostory,“ uvedl místostarosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

Jan Jakob
tiskový odbor TOP 09