TOP 09: Schůze k církevním restitucím potvrdila vládní koalici s komunisty

13. 12. 2018

Schválením návrhu na protiústavní zdanění majetku navráceného církvím ustoupili poslanci ANO a ČSSD tlaku komunistů. Poslanci vládních stran dnes potvrdili, že je jim „hlasovací koalice“ s KSČM cennější než Ústava.

„Komunisté jasně řekli, že dnešní hlasování o programu schůze je zkouškou, zda mají podíl na moci a zda mají dále podporovat slabou vládní koalici. Poslanci ANO a ČSSD svým hlasováním jasně deklarovali, že koalice s komunisty je pevná a šlape jako dobře namazaný stroj,“ řekla ve čtvrtek první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09 odmítá zdanění církevních restitucí dlouhodobě – z hlediska práva i z hlediska daňové legislativy. „Když Vám někdo něco ukradne, což komunisté kdysi ukradli církvím, a už je vyplacená náhrada, tak je to náhrada za ukradený majetek. To není příjem. Tudíž to nemůže být ani daněno. Pokud se něco takového schválí, je to jenom další krádež a další křivda,“ uvedl už dříve předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Církve komunisté mezi lety 1948 a 1989 připravili o majetek, jejich příslušníci byli vězněni, mnozí popraveni. Česká republika byla poslední země z komunistického bloku, která se po pádu režimu s církvemi domluvila. Nejen na náhradách, ale i na celkové podobě vztahu církví a státu.

„A teď přichází stát a již podruhé během sedmdesáti let chce ten stejný subjekt znovu okrást zdaněním. Krom tohoto morálního rozměru je tím navíc porušena zásada, že smlouvy platí. Náhrady totiž nejsou vypláceny jen podle zákona, ty jsou především vypláceny podle smluv. A stát teď řekne, že smlouvy neplatí,“ upozornil Miroslav Kalousek.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: