TOP 09: Reforma zdravotnictví je připravena

19. 4. 2011

Výkonný výbor TOP 09 dnes podpořil reformní kroky ministra zdravotnictví Leoše Hegera a úsporná opatření v jeho rezortu. Návrh otevírající cestu k dlouho požadovanému zavedení standardů (nároků) je již ve Sněmovně.

Výkonný výbor TOP 09 byl dnes seznámen s komplexním balíkem reformních zákonů, které budou v následujících dnech předloženy odborné i laické veřejnosti a rovněž se stanou předmětem debaty s koaličními partnery.

Cílem reformy je větší komfort pro pacienty, jasnější vymezení jejich práv a nároků. Zároveň chceme, aby české zdravotnictví bylo transparentnější. Jen odstraněním šedé ekonomiky získáme víc finančních prostředků a jen tak budeme mít právo a legitimitu zvyšovat spoluúčast pacientů. Proto je velmi dobré, že náš protikorupční program je na světě a již se realizuje,“představil reformu ministr zdravotnictví Leoš Heger. „Spoluúčast pacientů chceme zvyšovat mírně. Ve spolupráci s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem připravíme záchytnou síť pro sociálně slabé a potřebné,“ reagoval na otázky Výkonného výboru na sociální citlivost reformy ministr Heger.

Role všech aktérů zdravotního systému – pacientů, poskytovatelů péče a zdravotních pojišťoven vymezí zákon o zdravotních službách, tzv. občanský zákoník zdravotnictví. Díky němu pacienti získají více práv a tato práva budou zároveň lépe vymahatelná. Stejně jako zákon o zdravotních službách, jsou i všechny ostatní reformní zákony určitým kompromisem. Ukládají více povinností pojišťovnám a poskytovatelům péče, na druhou stranu je lépe chrání. Především však chrání pacienty.

Ministr Leoš Heger na dnešním zasedání Výkonného výboru TOP 09 představil i zcela konkrétní úsporné kroky, které bude ministerstvo zdravotnictví činit. „V tuto chvíli si naše zdravotnictví může cokoli dovolit spíše než rozmařilost. To, že v hlavním městě dnes máme dokonce pět fakultních nemocnic, takovou rozmařilostí je. Musíme proto racionálně posoudit jejich význam a přínos pro pacienta. Myslím, že méně nadstandardní a omezené péče a více péče obyčejnější je pro pacienty daleko lepší systém. Uvažuji proto o rušení statutů některých fakultních nemocnic,“ popsal Leoš Heger.

 

 

Některé důležité detaily reformních zákonů nejsou v současnosti dopracovány, neboť o nich chceme diskutovat s koaličními partnery. Především se jedná o stanovení standardu a nadstandardu, jejich rozsahu, a to včetně finančních dopadů na pacienty. Bohužel tato politická rozhodnutí byla zpožděna střetem mezi koaličními partnery. Jako TOP 09 pevně věříme, že nyní se koalice bude opět věnovat standardní práci na reformě, včetně reformy zdravotnictví. Každopádně my na reformu i její jednotlivé aspekty máme jasný názor,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek.

Dalšími klíčovými zákony jsou zákon o specifických zdravotních službách a  zákon o zdravotnické záchranné službě, které jsou připraveny  do mezirezortního připomínkového řízení. Zároveň se finalizuje další novela zákona o  veřejném zdravotním pojištění.  Byly již připraveny také novely zákonů o podmínkách získávání a uznávaní odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta i zákon o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče.

TOP O9

V Praze 19. 4. 2011

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme