TOP 09 prosadila zpřísnění trestů za týrání zvířat

3. 3. 2020

Poslanci dnes schválili novelu trestního zákoníku, která zvyšuje tresty za týrání zvířat. Návrh iniciovali poslanci TOP 09. Pachatele trestného činu týrání zvířat čeká přísnější postih. Novela zavádí nový trestný čin „provozování tzv. množíren” a umožňuje zakázat recidivistům zvířata chovat a držet.

„Mám radost, že po dvou letech a po peripetiích, kdy byly naše návrhy několikrát vládními poslanci zamítnuty nebo osekány, se konečně podařilo prosadit tvrdší tresty za týrání zvířat. Chtěla bych také vyzdvihnout úlohu Senátu, který opravil Sněmovnou osekaný zákon. I díky senátorům jsme dnes mohli schválit novelu, která má skutečně velký smysl,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Nejdůležitější schválené body novely:

  • Navyšují se tresty za týrání zvířat tak, aby bylo možné prvopachatelům těchto trestných činů v nejhorších případech ukládat nepodmíněné tresty.
  • Zavádí se nový trestný čin provozování tzv. množíren. Díky němu bude možné efektivně odhalovat, stíhat a nepodmíněně trestat provozovatele množíren vysokými tresty.

„Ochrana práv zvířat v České republice bude ode dnešního dne na nesrovnatelně vyšší úrovni. Kromě zavedení tvrdších trestů bude zaveden také nový druh trestu. Tím je zákaz chovu a držení zvířat lidem, kteří se už v minulosti dopustili jejich týrání. V civilizované zemi by mělo být samozřejmostí, že týrání zvířat je nejen nepřijatelné, ale že se s ním dá i efektivně bojovat,“ říká poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskového mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme