TOP 09 podporuje „Zelenou dohodu pro Evropu“

12. 12. 2019

Předsednictvo TOP 09 dnes přijalo usnesení, kterým podporuje snahu Evropské komise zlepšit životní prostředí a klima. Europoslanci TOP 09 Jiří Pospíšil a Luděk Niedermayer budou „Zelenou dohodu pro Evropu“ aktivně podporovat v Evropském parlamentu.

Text usnesení:

TOP 09 byla vždy na straně ochrany životního prostředí a klimatu, tedy ochrany našich životních zdrojů. Proto vítá komisí EU k diskusi připravený materiál „Zelená dohoda pro Evropu“.

TOP 09 považuje při prosazování ochrany životního prostředí a klimatu z úrovně Evropské unie za klíčové tyto tři základní předpoklady.

Odpovědnost

Je to úkol, který přesahuje jednu generaci a jako takový musí vycházet z reálných podmínek stavu našeho prostředí, společnosti a mít realistické rozložení v čase. Uvědomujeme si, že nekonání způsobuje mnohem vyšší náklady pro budoucí generace.

Příležitost

Ochrana životního prostředí a klimatu je příležitostí nejenom pro zkvalitnění života, ale i pro vytvoření nových pracovních míst, uplatnění nových technologií a výrazné zvýšení investic do výzkumu a inovačního potenciálu naší země. Také je to příležitost pro zvýšení naší konkurenceschopnosti.

Solidarita

Vítáme navrhovaný Fond pro spravedlivou transformaci. Musí pomoci těm, které bude přechod stát větší úsilí a také zaručit, že nikdo oprávněný nebude opomenutý. Stejný princip platí i pro slabší vrstvy společnosti, pro které připravované změny nesmí znamenat zhoršení životních podmínek.

Kongres Evropské lidové strany (ELS) již dříve přijal rezoluci o klimatu, která stanovuje konkrétní návrhy, jak čelit změnám klimatu a chránit životní prostředí. Na vzniku rezoluce se podíleli i experti TOP 09 na životní prostředí. ELS si klade za cíl snížit emise skleníkových plynů o 50 procent do roku 2030 a do roku 2050 mít uhlíkově neutrální Evropu.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Témata: