× Pohněme s tím. Společně!

TOP 09 podpoří do mediálních rad nezávislé odborníky

10. 3. 2020

Sněmovna bude ve středu 11. března ve 12:30 volit šest nových členů Rady České televize a dva nové členy Rady Českého rozhlasu. Poslanecký klub TOP 09 ve volbě podpoří kandidáty, kteří mají pro funkci radních potřebné profesní zkušenosti i morální předpoklady.

„Skutečně fungující demokracie se bez nezávislých médií veřejné služby neobejde. Proto bychom neměli dopustit, aby se radními stali lidé, pro které je existence vyváženého a objektivního zpravodajství doslova nežádoucí,” říká Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09.  „Domnívám se, že kandidát, jehož nominaci zpochybní takřka čtvrtina senátorů, je pro funkci radního nepřijatelný,” dodává Pekarová Adamová.

Válek: Souhlasíme s dnešním rozhodnutím vlády

TOP 09 podpoří všechna opatření, která budou preventivní a pomohou omezit šíření infekce v ČR. V případě podobné situace musí jít politika stranou. Naopak nemá smysl podporovat projevy paniky, jako jsou vykupování roušek, trvanlivých potravin a respirátorů. „Podpoříme vládu v jejích krocích, pokud budou systémové, i kdyby se jednalo o nepopulární opatření. Ačkoliv nejsme vládní strana, jsme připraveni maximálně podporovat racionální opatření, která zabrání dalšímu šíření infekce. Řadu těchto řešení navrhujeme a diskutujeme v Poslanecké sněmovně,” říká Vlastimil Válek, lékař a poslanec TOP 09. TOP 09 navrhovala např. zavedení letáků v angličtině a dalších jazycích, šíření informací, jak si správně mýt ruce, zavedení testování doma s výjezdy sanitkou, analyzátory na všechny mikrobiologie či centrální nákup testů bez výběrových řízení.

Současné zavedení karantény není projevem paniky. Naopak jde o racionální krok zvláště v případě, kdy se člověk vrátí z rizikové oblasti. Infekce COVID-19 má totiž poměrně dlouhé, bezpříznakové období, kdy je ale člověk již nakažen a je rizikem pro své okolí. I proto nelze tuto infekci považovat jen za obyčejnou chřipku.

Navzdory tomu, že se nákaza už do Čech rozšířila, stále lze přijímat systémové a prospektivní opatření. Musíme vycházet z toho, co za posledních 6 týdnů přijali v zemích EU a inspirovat se opatřeními, která jsou efektivní. „Souhlasíme s dnešním rozhodnutím vlády, byť se rozhodnutí uzavřít školy a zrušit veřejné akce výrazně dotýká velké části populace,“ dodává Válek.

Langšádlová: S hybridními hrozbami se potkáváme denně. Zřízení Stálé komise by je pomohlo zmapovat

Ve čtvrtek v 11:00 budou poslanci řešit zřízení Stálé komise pro hybridní hrozby. Tu iniciovala poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová, která se tématu hybridních hrozeb věnuje již několik let.   „Za posledních několik měsíců byla policie nucena řešit sérii kybernetických útoků na nejrůznější instituce včetně nemocnice. I to dokazuje, že se s hybridními hrozbami setkáváme téměř denně a nejsme proti nim dostatečně imunní. Nejedná se samozřejmě pouze o kybernetické útoky, ale také o dezinformace, proti kterým nemáme takřka žádná opatření,” uvedla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Fake news se bohužel nevyhýbají ani tématu zdravotnictví, jak můžeme vidět na aktuálním případu epidemie koronaviru.  „Cílem stálé komise je proto mapovat hybridní hrozby v širším kontextu a doporučovat vládě, popřípadě Poslanecké sněmovně, jaké kroky podniknout, aby společnost a celkově Česká republika byla proti těmto hrozbám odolnější,“ dodala Langšádlová.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: