TOP 09: Ochranu zvířat bereme vážně a předkládáme řešení

25. 5. 2018

TOP 09 připravila novelu trestního zákoníku, která zpřísňuje sankce za týrání zvířat a zvyšuje tak úroveň ochrany zvířat v České republice. Novela bude nyní předložena do Poslanecké sněmovny. Přísnější postihy budou čekat majitele a provozovatele takzvaných množíren nebo pachatele násilí na zvířatech.

„Chceme zamezit tomu, aby pachatelé vážného násilí na zvířatech odcházeli od soudu jen s mírnými a maximálně podmíněnými tresty, což se bohužel v současné době ve většině případů děje. Proto předkládáme novelu zavádějící přísnější tresty, kterou jsme vypracovali s experty na problematiku týrání zvířat. Nově by hrozil trest odnětí svobody až na dobu osmi let u těch nejzávažnějších případů týrání,“ říká předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Do přípravy novely byla kromě odborníků aktivně zapojena i veřejnost, které TOP 09 dala možnost první návrh připomínkovat, a do finální verze byly některé připomínky zapracovány. „Velmi si vážím velkého zájmu o náš návrh. Od občanů jsme dostali řadu velmi užitečných podnětů, které jsme buď zapracovali do našeho návrhu novely trestního zákoníku, nebo s nimi budeme dále pracovat při přípravě dalších legislativních opatření. Občané nás vyzývali například k řešení situace zvířat v cirkusech nebo při dlouhých transportech a my se těmito podněty budeme velmi důkladně a odpovědně zabývat v rámci naší nové expertní komise pro ochranu zvířat,“ doplnil Jiří Pospíšil.

Jednou z novinek je definování nového druhu trestu pro pachatele trestných činů týrání zvířat nebo pro provozovatele množíren. Tím je zákaz držení zvířete a chovu zvířete po dobu 10 let.

„TOP 09 bere ochranu zvířat velmi vážně, ostatně proto jsme zřídili expertní komisi pro ochranu zvířat, která se návrhem řešení dnešního nevyhovujícího stavu zabývala. Jsem ráda, že nyní máme v ruce řešení, které v příštím týdnu předložíme kolegům ve sněmovně. Budeme velmi usilovat, abychom pro náš návrh našli podporu i v ostatních stranách, protože ochrana zvířat by neměla být předmětem politických tahanic, ale hodnotou, na které je společenská shoda. Ostatně podle úrovně ochrany zvířat a přírody se pozná vyspělá společnost,“ říká první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

V Praze 25. května 2018