× Staňte se našimi členy!

TOP 09: Nemůžeme mlčky přihlížet bezpráví, které páchá Rusko vůči svým občanům

14. 11. 2019

TOP 09 dnes předala ruské ambasádě petici s 2 000 podpisy českých občanů vyzývající k dodržování lidských práv v Rusku a k propuštění všech politických vězňů. Petici podepsal například Dominik Hašek, bývalý hokejový brankář.

Anastasie Ševčenková, Kirill Žukov a mnoho dalších Rusů jsou pronásledováni či vězněni kvůli občanskému aktivismu, náboženskému vyznání, národnosti či sexuální orientaci vlastním státem, který oficiálně garantuje ochranu rasových, národnostních, jazykových či náboženských práv v článku 19 Ústavy Ruské federace. Proto předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a první místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová dnes s peticí předali i otevřený dopis velvyslanci Ruské federace, ve kterém vyzývají k dodržování lidských a občanských práv.

„Dodržování ústavy a ochrana lidských práv jsou zásadní pilíře právního státu. Jejich porušování ze strany státních autorit není ospravedlnitelné v žádné zemi. Nemůžeme mlčky přihlížet bezpráví, které páchá Ruská federace vůči svým vlastním občanům. Důrazně tedy žádáme, aby ruské autority respektovaly Ústavu vlastní země, bezodkladně propustily na svobodu ty, které v rozporu s nejvyšším zákonem Ruské federace vězní,“ uvedl Jiří Pospíšil, předseda TOP 09.

„Češi sami na vlastní kůži pocítili, jak krutý umí být nedemokratický režim. Stovky lidí se podepsaly pod petici a apelují tak spolu s námi na ruské politiky a úřady, aby došlo k propuštění politických vězňů. Každá podpora těchto lidí má smysl,“ dodala Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyně TOP 09.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: